ÅSIKT

Juholt utsatt för ännu en kupp

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Robin Lorentz-Allard
Håkan Juholt
KULTUR

Mediedrevet mot Håkan Juholt­ är det märkligaste drev jag sett. Den 8 oktober avslöjade ­Aftonbladet att riksdagen betalat ­hela hyran för Juholts lägenhet i Stockholm trots att han delar den med sin sambo. Enligt tidningen var reglerna ”glas­klara”: Juholt hade bara rätt till halv ersättning.

Drevet startade, men få journalister kan ha läst de påstått ”glasklara” reglerna. De finns i ett kort dokument och där sägs inte ett ord om att ledamöter som själva hyr en extra lägenhet för att kunna arbeta i Riks­dagen bara skulle ha rätt till halv ersättning om de har en sambo. Håkan Juholt kan inte gärna förväntas känna till en regel som inte existerar i regelboken.

Ändå gjorde Håkan Juholt det som jagade makthavare brukar rekommenderas att ­göra: Han erkände allt och rullade sig i sot och aska: ”Reglerna om att man bara har rätt till halv ersättning om man bor med någon annan kände jag inte till. Det borde jag ha gjort” sa han till Aftonbladet (8 okt), och betalade tillbaka pengarna. Detta trots att Marianne Bjernbäck, enhetschef på riksdagens ­ledamotsservice, förklarade att man inte ­hade någon grund för att kräva någon återbetalning.

Snart dök det på känt drevmanér upp nya uppgifter ägnade att hålla eld i indignationsbrasan. Anonyma ”toppkällor inom partiet” påstod att partiets kassör Tommy Ohlström redan 2009 varnat Juholt för att denne bröt mot (de icke existerande) reglerna. Detta valsade runt i ett par dagar, men när kassören själv med kraft förnekade att han sagt något sådant försvann saken blixtsnabbt från den mediala dagordningen.

Ingen av ”toppkällorna” trädde fram och förklarade sig. Drevet rullade dock på så som drev alltid gör. Expressen hittade ­något felaktigt kvitto. Medierna skrek i falsett.

I onsdags kom så till sist ­något som liknade nådastöten mot villebrådet Håkan Juholt. Medierna kunde berätta att det på riksdagens hemsida klart och tydligt står att läsa att reglerna ska ”tillämpas” på så vis att den som är sambo bara får kompensation för halva hyran. Sorti för fuskaren Juholt alltså? Nej, inte alls.

Uppmärksamma bloggare kunde visa att Juholt utsatts för ännu en kupp. Internet archive wayback machine är en amerikansk sökmotor som ­regelbundet arkiverar kopior av hela webbsajter så att förändringar av innehållet kan spåras. Sajten sparade en kopia av Riksdagens webbsajt i juni, och där saknas fascinerande nog meningen om hyresbidrag vid samboende. Förklaringen visade sig vara att riksdagsförvaltningen klistrat in den textsnutten på hemsidan i måndags.  Mitt under brinnande drev. Sedan ringde någon till pressen.

Att granska makten är en sak. Att agera duktig idiot åt ljusskygga krafter som försöker göra palatsrevolution i ett politiskt parti är något annat.

Det är tråkigt att så många duktiga journalister inte förstår skillnaden.

Dan Josefsson