Tomten är röd och har skägg

Julkalender, lucka 10: Mattias Svensson om Marxtomten

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

200-åringen Karl Marx utses till årets tomte av Mattias Svensson. På bild: tyska konstnären Ottmar Hoerls röda Marxskulpturer.
200-åringen Karl Marx utses till årets tomte av Mattias Svensson. På bild: tyska konstnären Ottmar Hoerls röda Marxskulpturer.

LUCKA 10. Årets julklapp är att återanvända något gammalt.

Så tilltalas både samtidens konsumtionskritiska medvetenhet och dess nostalgiska längtan att återupprätta något fordom stort.

Vem passar bättre som tomte i denna återanvändandets tid än en röd, skäggig farbror vid namn Karl Marx? Det är vanligen till Marx som en sekulär västerlänning vänder sig om hen önskar ett helt annat samhälle än i dag.

Marx idé har tassat som ett spöke kring Europa sedan realsocialismens död vid 1900-talets slut, men åkallas allt oftare.


För bara några år sedan var det udda att se verkliga och inbillade kulturmarxister överallt. I år talar självpåtagna spökutdrivare för fulla hus.

Andra samlas entusiastiskt i seanser för att väcka liv i den döde. Humbug, säger förstås den rationelle liberalen. Med viss rätt. Marx hade varit den förste att instämma i att mässandet kring hans ande är obetydligt utan materiell bas. Och han hade saknat ekonomin i den samtida debatten.

”Så andas kapitalismen värde i något förbrukat”, hade han förmodligen sagt om Årets julklapp, och förutspått att detta var kapitalismens sista suck.

Vid nästa ekonomiska nedgång, som inte är långt borta, är det åter julafton för sådana förhoppningar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.