Kultur

Bannlyst regissör fick ny chans av Kina

Av: 

Göran Sommardal

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Premiär för Annauds film ”Vargtotem”

”Vargtotem” har premiär i Kina i dag.
”Vargtotem” har premiär i Kina i dag.

FILM I dag går den medialt mångomsjungna filmen Vargtotem upp på de kinesiska biograferna, och om en vecka på de franska. Filmen är regisserad av Jean-Jacques Annaud, tidigare persona non grata i Kina efter sin regimkritiska film Sju år i Tibet med Brad Pitt.

Antagligen är det Annauds oförnekliga handlag med såväl djur som människor som en smula förvånande gett honom möjligheten att göra filmen.

Jiang Rongs bok kom ut 2004, och byggde till stora delar på hans egen erfarenheter som ”ung intellektuell” utsänd 1967 till Inre Mongoliet för att slå ned bopålarna bland de mongoliska herdarna. Boken har gjort en osannolik succé, och fram till april förra året sålt i 5 miljoner exemplar, och 16 miljoner om man inbegriper de obligatoriska piratupplagorna.

Vargtotems popularitet måste tillskrivas den outtalade men tydliga uppmaningen till kinesen i gemen att vara mer varg och mindre fåraktig än den gängse politiken föreskriver.

Dess internationella segertåg (översatt till 30 språk) kan kanske bättre förklaras med dess ekologi, där de mongoliska herdarna visserligen fruktar vargen men också vördar den, och ser den som en naturlig del av kretsloppet. Hur som helst kvarstår också i filmatiseringen hyllningen till den ädla best som står de elaka myndigheterna emot.

Hur populär den skulle bli i Sverige bland det mäktiga Jägareförbundets medlemmar återstår att se, om Vargtotem förhoppningsvis dyker upp på biodukarna.

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Brad Pitt

Mongoliet

Tibet

Kina