ÅSIKT

Danska gräddfilsliberaler

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Venstre föreslår utvald arbetskraftsinvandring

En gräddfil för arbetskraftsinvandrare från speciellt utvalda länder. Det föreslår det danska partiet Venstre i ett nytt arbetspapper.

Och om den typen av särbehandling bryter mot internationella konventioner får man väl utmana, bryta mot eller helt lämna dem, resonerar Venstre.

Det är en retorik som annars bara brukar höras från högerradikaler eller okunniga kommunpolitiker. Dansk Folkeparti applåderar. Det här har vi tyckt länge. Men jurister och människorättskämpar har gått i taket. Med vilken rätt ska vi i framtiden kunna kritisera den ena eller andra skurkstaten, när vi själva skiter i konventionerna? Medan de regerande socialdemokraterna mest oroas av den lönedumpning man fruktar om kraven sänks för vissa länder.

Själv är jag inte övertygad om att Venstre bryr sig särskilt mycket om huruvida förslaget någonsin blir verklighet. I politiken är det ju ofta viktigare vad man säger, än vad man faktiskt gör.

Syftet är antagligen att kickstarta den invandringsdebatt, som i några år trängts undan av den ekonomiska krisen. Venstre vet mycket väl att vägen till regeringsmakten öppnas om de politiska striderna utkämpas i värderingsfrågor istället för fördelningsfrågor. Som 2001-2011, då borgerligheten regerade med Dansk Folkeparti som stöd.