Kultur

”Jag är bortskämd med bra kritik”

Av: 

Cecilia Gustavsson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Hans Gunnarsson om nya succéboken

Oupphörligt underhållande. Vass humor. Levande och lyhörd.

Hans Gunnarsson har fått mycket fin kritik för romanen ”All inclusive”.

– Jag tror många känner igen sig i temat solsemester.

Hans Gunnarsson är något av en doldis. Han har skrivit nio böcker, och genom åren fått flera priser och ros av recensenter. Men trots detta inte något stort genombrott. Ännu.

– Jag hade väldigt lågt ställda förväntningar på mottagandet av ”All inclusive”. Jag är bortskämd med bra recensioner första dagen, och nästa dag blir det tyst. Det kan vara frustrerande, liksom: Är det dags att börja på nästa bok redan? ”All inclusive” har slagit an bredare, det känns roligt.

”Dystopisk hållning”

Romanen är en både kul och svart historia som utspelar sig på en all inclusive-resort på karibiska Guadelope. Bleka svenskar ligger i solstolar, dricker färgglada drinkar och smågnabbas.

Huvudpersonen CG är en luttrad medelålders författare vars karriär gått i stå. Tills han en dag får ett udda uppdrag: Resa och boende betalt mot att han skildrar turistlivet på Guadelope.

Hur mycket av huvudpersonen är du?

– Jag bjuder på att folk vill läsa in mig eftersom CG också är författare ungefär i min ålder. Och vissa tankar har vi gemensamt, en ganska dystopisk hållning och blicken på bokmarknaden: Läser folk fortfarande? Och varför är det mest deckare som säljer? Men sedan ger jag CG fritt svängrum, det vore ointressant att lägga ett kalkerpapper över mig själv.

”All inclusive” är en kollektivroman om ”vanliga” människor. Vad det nu är. För under ytan lurar otrohet, brott, svartsjuka och mystiska dödsfall. Att skildra hemligheter bakom fasaderna är något av Hans Gunnarssons specialitet.

Är du bra på att se människors dolda sidor?

– Nja. Lite lyhörd är jag nog, jag suger åt mig en del. Jag har varit på Guadelope två gånger och då fick jag inspiration till karaktärerna, som att ”Den där killen kommer att göra bort sig på karaoken i kväll”.

”Humor i eländet”

Hans Gunnarsson förklarar att han tror att alla människor är intressanta.

– Inget liv är för tråkigt för att bli föremål för en skildring. I dag hyllas exhibitionism och att vara öppen om allt. Jag är mer intresserad av antihjältar som lever sina liv i tysthet, där ingen vet riktigt vad som finns där bakom.

– Jag är också förtjust i att skriva med humor, men med svärta och allvar i botten - det finns ofta humor även i eländet. Det är så jag ser på livet, det mörka och ljusa går hand i hand.

Det finns delvis en spänningsintrig i ”All inclusive”. Kan du får lust att skriva en deckare för att sälja mer?

– Nä, om man försöker vara spekulativ går det åt helvete. Dessutom vill jag skriva öppna slut, det är inte så lyckat i en deckare - att inte läsarna får veta vem mördaren är …

Hans Gunnarsson försörjer sig på skrivandet, men det som ger pengar är filmmanusen. Han har bland annat skrivit manus till filmatiseringarna av Jan Guillous ”Ondskan” och hans romaner om Arn.

– Men visst kan jag liksom CG drömma om en mecenat som dyker upp och betalar för min skrivtid.

ANNONS EXTERN LÄNK

Rea inför jul på storsäljarna i vår bokshop – köp julklapparna här!

Aftonbladet

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Cecilias böcker

Hans Gunnarsson

Böcker