Vilks är inte Pussy riot

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ulrika Stahre: Jamtli har all rätt att inte vilja bli associerade med ett växande muslimhat

Lars Vilks. Inte Pussy Riot.
Lars Vilks. Inte Pussy Riot.
Marianne Lindberg de Geer
Marianne Lindberg de Geer

Pussy riots aktion i Frälsarkatedralen i Moskva och den fällande domen mot dem har lett till jämföresler med helt andra uppror. Kravalldomarna i England, Julian Assanges kamp. Nu har också Lars Vilks, genom en debattartikel av konstnären Marianne Lindberg De Geer (Expressen 22 aug) dragits in i Pussy riots magiska sfär.

Det gemensamma är att de arbetar mot religiös fundamentalism. Att Pussy riot gör det på hemmaplan, mot en kyrka som är lierad med den absoluta makten medan Vilks bekämpar islamism från en helt annan position bekymrar inte De Geer. Kampen sägs vara densamma – en nivellering som döljer mer än den tydliggör.

Att Vilks tänker medverka i en antimuslimsk konferens den 11 september i New York är skälet till att länsmuseet i Östersund, Jamtli, beslutat stänga av honom från den utställning han tidigare bjudits in till. Lars Vilks har, till skillnad mot Pussy riot, full yttrandefrihet. Jamtli ansvarar för sina utställningar och har all rätt att inte vilja bli associerade med ett växande muslimhat. Frontalkrockande intressen med andra ord.

Det är knappast någon rättighet att ställa ut på ett museum. Ändå har jag full förståelse för De Geers solidariska agerande, när hon nu drar sig ur och uppmanar andra konstnärer att göra detsamma. Sen blir hennes aktion del av både Vilks och hennes eget konstverk, bara en sån sak.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.