Kultur

Segra eller dö

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Hanna Hallgren rycks med av RAF:s språk

Hanns-Martin Schleyer, ordförande för den västtyska arbetsgivarföreningen, kidnappades och mördades av RAF 1977. Foto: AP

Hanns-Martin Schleyer, ordförande för den västtyska arbetsgivarföreningen, kidnappades och mördades av RAF 1977. Foto: AP

Västtyska Röda Armé-fraktionen underkände all (vänster)reform­politik som kapitalistiskt medlöperi. Alla slags språkliga strategier i politikens tjänst – organisering, agitation, propaganda – avfärdades som uttömda. Därför är det särskilt intressant och paradoxalt att läsa deras egna politiska texter. Det våldsamma kanslispråket. Det politiskt tvärsäkra 70-talsspråket. Hardcore-teorin. Och ett kollektivt formulerat RAF-språk, som djupt passionerat söker förklara och legitimera både begångna och kommande våldshandlingar.

”antingen svin eller människa

antingen överleva till varje pris eller kamp till döds

antingen problem eller lösning

däremellan intet

seger eller död – så heter det överallt och det är gerillans språk”

Jag läser om ”gerillans språk” i h:ströms nyutgåva av RAF:s 70-talstexter. Stadsgerillan samlar sig här vid språkets utkanter; särskilda punkter, vid vilka ord som inte leder till handling förklaras döda. Och på andra sidan orden väntar endast våld.

RAF:s analyser av det politiska våldets nödvändighet är stenhårda. Kapitalismen och staten är inte bara en sorts symbiotiskt svällande makt- och kontrollapparater. De är i första hand, i namn av en förljugen och falsk legitimitet (”legalitet är en maktfråga”), mördarmaskiner: ”döden i utsugarnas tjänst kallar de för / naturlig död. vägran att dö i utsugarnas / tjänst kallar de för en ’onaturlig död’. / människornas förtvivlade handlingar på grund av / de arbets- och levnadsförhållanden, som kapitalet / har skapat, kallar de för brott [---]”. Det är detta slags politiska våld som RAF menar sig bemöta. Och eftersom de handlar i självförsvar är våldet berättigat.

2009 är orden allt som återstår av RAF:s (1970–1998) väpnade kamp. Det är obehagligt lätt att ryckas med i deras våldsspråk. Eller lätt, skönt, svårt och motbjudande. Ironiskt nog har ordens performativa kraft med tiden kommit att bli det enda som skulle kunna möjliggöra den revolution som RAF-gerillan hoppades på. Att orden segrar över köttet. Att läsarna läser och sedan är redo. Att ord stimulerar handling. Att ord detonerar våld.

Hanna Hallgren

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!