En röst för Miljöpartiet är en röst på Billström

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Legitimerar Moderaternas politik - inget annat

Åsa Linderborg.
Åsa Linderborg.

Reva är ett samarbete mellan gränspolisen, Migrationsverket och Kriminalvården i syfte att effektivisera tvångsutvisningarna. Det har pågått en längre tid, men det är först nu som vi pratar om saken. Hur kommer det sig?

Så länge Reva bara drabbade folk i fattiga förorter som Bergsjön, var det ingen som brydde sig. När rasismen plötsligt utspelar sig i Stockholms tunnelbana kan offren vara människor som visserligen har svart hår, men också en röst.

Den yrvakna protesten vilar i rätt sorts klass, formulerad på rätt sätt, publicerad på rätt ställe, sammanfattar Alejandro Leiva Wenger (Facebook 19 mars). Kritiken mot Reva ska rikta sig mot en enskild person – en minister – för att få gehör i den borgerliga offentligheten. Den ska inte vara kompromisslöst konfrontativ mot en hel samhällsstruktur vi alla är del av. Det är därför Jonas Hassen Khemiris text i Dagens Nyheter blir den bildade medelklassens uppvaknande och inte texten Johannes Anyuru och Sara Westin skrev i Aftonbladet tre veckor tidigare (se även Anyuru SVT Debatt 10 dec 2012).

Det är också därför som kritiken inte drabbar Miljöpartiet, som är lika ansvarig för Reva som regeringen.

Miljöpartiet är forna tiders Folkpartiet – urban välutbildad medelklass med ett humanistiskt patos som känner sig mer vänster än man egentligen är. 40 procent av alla journalister sympatiserar med Miljöpartiet och DN är dess ideologiska epicentrum. Det förklarar varför MP ostört får hyckla sig till en plats i oppositionen mot den politik de själva för.

Enligt ramöverenskommelsen mellan regeringen och MP om migrationspolitiken finns en mening som handlar om just Reva: ”Arbetet med att öka effektiviteten i såväl det självmanda som det tvångsvisa återvändandet ska fortsätta.” Antingen har MP inte fattat innebörden av formuleringen eller också förstod man inte vilken opinionsmässig potential frågan har.

Det är MP som drivit på världens minst reglerade friskolesystem, vars konsekvenser är en segregering av hela arbetsmarknaden. MP har också gjort upp med regeringen om arbetskraftsinvandringen – den som möjliggör att skogsarbetare från Kamerun får jobba för halva lönen och polska lastbilschaufförer för sextusen i månaden.

”Antirasisterna” i MP är kort sagt ansvariga för att den svenska arbetsmarknaden börjar likna ett apartheidsystem där den som inte är svensk ska jobba på sämre villkor samtidigt som  lönerna och rättigheterna dras ner för samtliga. Det är sån politik som gör att Sverigedemokraterna vinner röster inom arbetarklassen. MP hjälper SD slå in en kil mellan de grupper – arbetare med olika etnicitet – som i stället borde samarbeta.

Att rösta på Miljöpartiet är ingen vänsterhandling. Det är att legitimera den politik som ministrar Ask och Billström bara satt ord på de senaste dagarna.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.