Kultur

Vissa går det bra för

Av: 

Åsa Linderborg

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Åsa Linderborg Enligt Jasenko Selimovic är alla strukturer bara påhitt

Det har gått bra för mig, alltså finns det ingen rasism i Sverige.

Så kan man sammanfatta Jasenko Selimovic (Dagens Nyheter 27 mars) svar på Jonas Hassen Khemiris artikel "Bästa Beatrice Ask".

Jasenko Selimovic kom till Sverige från Bosnien 1992 och utsågs sex år senare till konstnärlig ledare för Göteborgs stadsteater. I dag är han statssekreterare hos integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Så visst har det gått bra för Jasenko.

Men det började inte så bra. När Selimovic som nyanländ bosnier sökte arbete på olika teatrar i Sverige, berättar han, fick han inte ett svar. Så kom han in på Dramatiska institutet (DI) och vips! fick han jobb. Selimovic tolkar detta som ett exempel på att Sverige är fördomsfritt och välkomnande. En annan slutsats man kan dra, är att Sverige bara accepterar svenska examina. Ytterligare en slutsats, är att en hett eftertraktad examen från DI ger Selimovic är ett klasscertifikat: jag tillhör den kulturella eliten, mig kan ni inte gå runt. Genom DI återerövrade Selimovic den klasstillhörighet han föddes in i men riskerade att förlora som flykting i nytt land.

De flesta flyktingar hamnar varken på DI eller i regeringskansliet. Vad beror det på?

Selimovic avfärdar allt tal om rasism som "tolkning". Han jämför Khemiris syn på världen med Avpixlats; båda väljer att "tolka" och är lika fördomsfulla om än på olika kaluv. Bredvid Khemiri lägger han feminister, utförsäkrade, judar, arbetarklass, afrikaner, homosexuella, samer och anorektiker. Alla har offerkoftan på, alla ser bara på världen med sina egna ögon när de egentligen borde tacka för Sverige för vänligheten att alla får vara här.

Enligt Selimovic är alla strukturer – klass, kön, etnicitet – bara påhitt. Det finns inga kollektiva erfarenheter och motsättningar, det finns bara enskilda individer som måste ta sitt eget ansvar. Frågan blir då vilket ansvar Selimovic själv har tagit för Reva, en politik som han skriver "står honom upp i halsen". Har Selimovic, som ändå arbetar på regeringskansliet, tagit upp saken till diskussion på ett sammanträde, med ansvarig minister, i fikarummet, i sitt eget parti?

Om så, vill man gärna veta hur pratet gick, men jag tillåter mig betvivla att Selimovic i det tysta visat civilkurage. Världen är nämligen alltför komplicerad för att man ska göra uppror mot den, skriver han.

Liknöjd antiintellektualism. Jo det är sant, vissa går det bra för.

Svensk diskrimineringslagstiftning bygger på idén om strukturell ojämlikhet, uppmärksammar Mattias Hagbergbokförlaget Atlas blogg: "Selimovics är statssekreterare åt integrationsminister Erik Ullenhag som är ansvarig för den svenska diskrimineringslagstiftningen."

Vem är det som har skrivit artikeln i Dagens Nyheter? Är det statssekreteraren Jasenko Selimovic eller är det privatpersonen Jasenko Selimovic? Artikeln är inte undertecknad med mer än namnet, som spelar skribentens ämbete i just det här fallet ingen roll.

Jag är inte förvånad att Selimovic artikel går att läsa i den liberala pressen, vars namnkunniga skribenter nu hyllar honom på Twitter, men jag är ändå besviken. Om Dagens Nyheter Kultur nöjt sig med att stanna vid Jonas Hassen Khemiris text, hade tidningen stått för nåt. Nu tar man udden av sin egen - viktiga - publicering, och därmed även av motståndet mot den rasism och diskriminering som borde engagera varje humanist från höger till vänster.

UPPDATERING: Efter textens publicering har stycket om Mattias Hagbergs blogg tillkommit.

ANNONS

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

LÄS OCKSÅ

Kära Dagens Nyheter | Kulturbloggen

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!