ÅSIKT

Unga Klara får ledarduo

avJenny Aschenbrenner

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Farnaz Arbabi och Gustaf Deinoff tar över efter Suzanne Osten

Farnaz Arbabi och Gustaf Deinoff, nya ledare för Unga Klara. Foto: Jonas Jörneberg

Ett lyckligt litet sus gick genom lokalen när Unga Klara på fredagen presenterade vilka som tar över när Suzanne Osten nästa år lämnar sin skapelse. Farnaz Arbabi – regissör till bland mycket annat den pinfärska succéföreställningen Jag ringer mina bröder med text av Jonas Hassen Khemiri – delar ledarskapet med Gustaf Deinoff, skådespelare och regissör som precis som Farnaz Arbabi inledde sin karriär på Unga Klara.

Att Unga Klara under de år som gått sedan de kastades ut från Stockholms stadsteater gjort några fullständigt lysande föreställningar är remarkabelt. Men också ett tecken på hur mycket de behövs, att suget efter deras sorts mångdimensionella teater och fördjupade arbetsprocesser är större än någonsin när teatrar i allt större utsträckning består av framtidsängsliga tillfällighetsanställda ledda av chefer med publiksiffernojja,.

Barnperspektiver är Unga Klaras utgångspunkt, i Farnaz Arbabis tolkning ett underifrånperspektiv, normkritiskt och alltid på de maktlösas sida. En definition som bäddar för ett fortsatt utmanande av teaterkonventioner och människofördomar. Den sorts teater som just nu verkar göras allra bäst av de grupper som vänder sig mot kortare människor: Ung Scen Öst i Linköping, Stadsteatern Skärholmen, Backa Teater i Göteborg.

Barn- och ungdomsteater må ha fortsatt låg status men med obändig kreativ kraft. Nu ligger det i bidragsgivares och politikers händer att ge Unga Klaras nya ledning den långsiktiga finansiering den behöver för att fortsätta våga i teaterns tjänst.