Kultur

Nyliberalismen har en alldeles egen religion

”Frihet Sverige” – en extrem individualism som hänger tätt samman med naturmedicin och new age

Av: 

Mathias Wåg

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Frihet Sverige kallar sig gruppen som arrangerade helgens manifestation mot coronarestriktioner i Sverige.
Frihet Sverige kallar sig gruppen som arrangerade helgens manifestation mot coronarestriktioner i Sverige.

KULTUR

Bakom lördagens manifestation i Stockholm mot coronarestriktioner står det nybildade partiet Frihet Sverige. Dagen efter publicerades en videokommuniké, släppt genom Querdenken Berlins videokanaler. Valet är intressant, det var Querdenken (”Tänka på tvären”) som höll de stora demonstrationerna i Tyskland som slutade med upplopp utanför riksdagen i Berlin 30 augusti.

I videon presenterar de sig – entreprenör, egenföretagare, naturläkare. Detsamma när man besöker deras Facebooksida eller läser protokollet från det bildande mötet. Alla är hälsoentreprenörer, specialiserade på naturmedicin. FreedomPreneurs, som de kallar sig själva.


Scrollar man bakåt i Frihet Sverige-administratörernas historia, om vilka frågor de brann för innan pandemin, kommer klimatförnekandet upp. Hotbilden är densamma: en global maktelit (”globalisterna”) försöker utnyttja en påhittad kris (covid-19, klimatförändringarna, migration) för att genomföra en ny världsordning, en totalitär socialism lanserad som krisplaner. Frågorna byts ut, men planen är densamma. Mot globalisternas stora lögn står sanningssökarna, de vakna tvärtänkarna, frihetens entreprenörer.

I boken In the ruins of neoliberalism (Colombia university press 2019) studerar statsvetaren Wendy Brown hur nyliberalismen kunnat gifta sig med konservatism. Brown beskriver hur frihetsprojektet, som det utmålats i nyliberalismen ända sen Friedrich Hayek, alltid har behövt ställas i opposition mot en planerad samhällspolitik som demoniserats som ett totalitärt hot mot friheten.

I en intervju förklarar talespersonen Filip Sjöström att han arrangerar demonstrationen för att pandemirestriktionerna inskränker hans frihet att själv få välja när han vill gå och träna, gå på bio eller umgås med andra. Inget får inskränka hans personliga beslut.


Har nyliberalismen en egen religion? I sådana fall är det nyandligheten, den så kallade new age-miljön. Där nyliberalismen velat skapa en homo economicus, se hur individen själv ska utveckla sin konkurrenskraft som humankapital och eget varumärke, har new age-entreprenörerna bidragit med kurser i själslig utveckling och spirituellt uppvaknande, som en del i att bygga projektet med den framgångsrika och konkurrenskraftiga individen. Hälsoentreprenörerna vårdar själens tempel, kroppen, med egna alternativa behandlingsmetoder. Allt i en gör det själv-anda, du är din egen framgångs smed.

Pandemikonspirationerna har radikaliserat dem. 20 mars ska de ut på gatorna nästa gång, med amerikanska Qanon och tyska Querdenk i en gemensam global aktion.

ANNONS

Lyssna på ljudböcker i sommar! Just nu 50% rabatt i 4 månader hos Storytel.

Extern länk från Storytel

Köp nu

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Covid-19

New age

Nyliberalism

Qanon