Kultur

Ge oss en svensk parterapi-podd

Sandra Wejbro uppskattar radiopsykologernas intelligenta samtal

Av: 

Sandra Wejbro

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Amerikanska Esther Perel leder par i terapi i podden ”Where should we begin?”.
Amerikanska Esther Perel leder par i terapi i podden ”Where should we begin?”.

KULTUR

Somliga av oss kan inte låta bli att kasta oss över varje ny terapipodd som dyker upp. Förra veckan släppte Sveriges radio första avsnittet av P3 Psykologen, en podcast misstänkt lik systerkanalen P1:s underbara Radiopsykologen.

Det är nämligen samma psykolog (Lasse Övling sedan Allan Linnér lämnade tidigare i år), snarlikt upplägg och nästan identiska problem.

Skillnaden är att Övlings samtal med lyssnare ramas in av programledaren Hanna Hellquist, som i ett eftersnack tar upp frågor som kan kopplas till dagens problem. Eftersom det är P3 riktar de sig också mot en yngre målgrupp, vilket kommer innebära fler samtal med krisande tjugoplussare än ensamma pensio­närer.

Samtidigt som antagandet att unga inte skulle vara intresserade av äldre människors liv är sorgligt, motbevisar P3 Psykologen fördomen om att problem av typen ”jag är så lyckad, varför kan jag inte vara nöjd?” skulle vara ointressanta. Övling kommer tack och lov snabbt in på de viktiga frågorna, långt ifrån framgångs- och lycko­klyschor.

Gott så, och trevligt att få två radiopsykolog-timmar i veckan snarare än en. Samtidigt verkar det som vi får vänta ytter­ligare på en svensk variant av Where should we begin? där stjärn­terapeuten Esther Perel samtalar med par.

Det är naturligtvis ett mycket svårare, men på många sätt intressantare, format. Främst för att det blir ett annat samspel, där en berättelse kanske inte nödvändigtvis blir motsagd, men åtminstone speglas i ett annat ljus.

Tredje säsongen av Where should we begin? ligger sedan länge exklusivt på Audible, men ska släppas på andra plattformar i höst. Tills dess rekommenderar jag Perels samtal med Jada Pinkett Smith och hennes mamma i deras underbart charmiga pratshow Red table talk på Facebook watch i somras.

I en tid av envägskommunikation, där vittnesmål läggs ut på sociala medier och får stöttande reaktioner, är det uppfrisk­ande med den nyansrikedom som kan uppstå i närvarande, intelligenta samtal.

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Publisert:

LÄS VIDARE

Esther Perel: ”Otrohet handlar inte om sex”

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Poddpatrullen

Poddpatrullen

Psykologi

Lasse Övling

Hanna Hellquist