”Hoppas kan man ju alltid”

Zlatan köper in i sig i Hammarby – jippo eller på allvar?

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Foto: AEG

KULTUR

I senaste säsongen av Succession köper sonen Roman det skotska fotbollslaget Hearts i present till sin pappa, mediemogulen Logan. Han meddelar överraskningen, varpå Logan svarar: ”Hearts, fotbollslaget? Varför då?”

I själva verket hejar Logan på Hibernian. Men Roman bryr sig inte det minsta om fotboll, så hur skulle han kunna veta det? När han hälsar på spelarna i Hearts är det genom att leverera ett peptalk med följande citat: ”Ni är ett lag. Och när ett lag är ett lag så kan det inte besegras. Det är omöjligt. Kör hårt, kör snabbt, ge järnet”. Spelarna tittar förvirrat tillbaka.


En liten inblick i den moderna fotbollen, som Zlatan länge varit en del av med hans oräkneliga reklamfilmer, mediautspel och sponsorskap. Nu tar han ytterligare ett steg, genom att köpa femtio procent av aktierna i AEG, som har ungefär 47 procent av aktieinnehavet i Hammarby.

Som AIK:are hade jag nog hellre sett att Zlatan stänkte in fyra mål på oss i ett derby, än hans målsättning att göra Bajen till Skandinaviens största klubb. Spelarkarriären är på väg mot sitt slut, och på sin Instagram hintade Zlatan (26/11) att det kanske var på Södermalm som det skulle ske.

En särskilt lojal partner kan han knappast anklagas för att vara. I den ljusblå stad som fostrat honom är känslorna inte muntra. Och det är klart att fenomenet Zlatan ska gå vidare med hjälp av hipster-samba-bra-stämning-på-läktarna-göra-sju-mål-per-match-Bajen. ”Jag hoppas det inte bara blir ett jippo”, säger Bajen Fans ordförande Jonas Karlsson Öhlin. Hoppas kan man ju.


Själv levererar Zlatan sitt eget Roman-citat när han i Sportbladet får frågan vad han tänker på, när han tänker på Hammarby: ”Vitt och grönt”.

Nåväl, snart står vi alla och stödjer vårt lag på platser som heter Falcon Alkoholfri arena. De som har råd, åtminstone. Hammarbyarna har knappt något val utom att vara försiktigt positiva – det är en stor händelse i klubben, och trots att det på alla sätt går emot dess identitet är det bara att hoppa på tåget.

Det händer hela tiden, i Sverige också, även om Zlatan gör det mer märkbart. Ännu en gång för han världen lite närmre oss.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.