Kultur

Välgjort om drabbande öden – men för långt

Allt fler poddar drabbas av Netflix-sjukan: för många och för långa avsnitt

Av: 

Sandra Wejbro

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Jag lyssnar på nio avsnitt av 544 days, om Washington Post-korrespondenten Jason Rezaians tid i iranskt fängelse, och sedan på nio avsnitt av Suspect, om mordet på Arpana Jinaga efter en Halloween-fest 2008. Två bra serier som tyvärr drabbats av Netflix-sjukan; för många, för långa avsnitt.

Denna farsot är inte ny, men har intensifierats under senare års streamingkrig, där ett tajt och spännande första avsnitt följs av flera urvattnade, för att hålla oss kvar längre. Vi vill ju veta hur det ska sluta.

För Jason Rezaian i 544 days börjar det med hans kaliforniska kärlek till burritos med guacamole. Råvaran finns inte i Iran, så han startar en kickstarter-kampanj för öppna landets första avokadofarm. Rezaian, som flyttat till Teheran 2009, får jobb på Washington Post och idén hamnar i byrålådan.

Men när han grips 2014 är det just avokadon Irans regim är misstänksam mot. ”Projekt avokado” är nämligen kodnamnet på CIA:s operationer för att övervaka fientliga länder.

Rezaian berättar själv om sina 544 dagar i iranskt fängelse, men intervjuar också familjen om deras kamp, och politikerna om hur han blev en bricka i det storpolitiska spelet runt kärnteknikavtalet som undertecknades 2015.

”Suspect” börjar med en Halloweenfest i ett lägenhetskomplex utanför Seattle. 24-åriga dataingenjören Arpana Jinaga hittas senare död, och någon av grannarna är mördaren. Suspect återskapar festen, så gott det går, och levandegör Jinagas rörande frihetslängtan. Hon har lämnat familjen i Indien och njuter av sitt nya liv; kör motorcykel, dejtar vem hon vill och klär sig som en raffig Rödluvan på maskerad. Det är en stark start, som följs av många avsnitt om den problematiska DNA-bevisningen och polisens bristfälliga utredning.

Liksom 544 days är det respektfullt berättat och relevant men – lyssna nu alla podcastmakare – alldeles för långt.

ANNONS

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Långsam serie om pojken som försvann under jord

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Poddpatrullen

Podd

Jason Rezaian