Kultur

Nu har jag äntligen förstått vad högern hatar

Hamid Zafar-skandalen är en tidstypisk bild av sakernas tillstånd

Av: 

Thomas Engström

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Högern hatar utlänningar för att den inte förstår hur världen fungerar och vänstern älskar utlänningar för att den inte förstår hur människor fungerar.

Så kan man sammanfatta läget. Det finns en massiv okunskap bland liberaler och konservativa om de slavförhållanden som råder där våra varor produceras. Och det finns enorma blinda fläckar bland gröna och röda socialliberaler om vad kulturskillnader faktiskt kan medföra.

I båda fall beror okunskapen på en likgiltighet som närmar sig ett aktivt val. Människan som art har inte bara ett medvetande och till råga på allt ett självmedvetande; hon har förmågan till medveten omedvetenhet.


Högern vill ha en global underklass som stannar där den anses höra hemma – ”hjälp i närområdet”, lyder parollen. Kanske. För den vill också ha in arbetskraft till de tyngsta jobben … Men så ska man vinna några val ibland. Fan också. Linjen är kan vi säga under utveckling.

Vänstern vill ha ett mångkulturellt Sverige. Kanske. För den vill också ha ett progressivt, demokratiskt, feministiskt Sverige … Och så locka tillbaka arbetarväljarna som gått över till SD. Skit också. Linjen befinner sig kan vi säga i upplösningstillstånd.

Hamid Zafar behöver vid det här laget ingen närmare presentation. Att Fokus, numera husorgan för SD-sympatisörer med Barbour-jacka och högskolepoäng, utsåg honom till Årets svensk härom året säger tillräckligt. Men som grädde på tokmoset har Moderaterna funnit det lämpligt att ha med Zafar som ”oberoende expert” i partiets integrationskommission. Han ryker nu från den posten.

I skrivande stund meddelas också att Zafar får sparken som barn- och utbildningschef i Mullsjö. (Tidigare idag löd beskedet från kommundirektören att han hade fortsatt förtroende.)


Traktens barn och ungdomar slipper alltså att få sin framtid präglad av en man som kallar bögar för ”sodomiter” och hazariska flyktingbarn för ”dessa mongoler”; en man som försökt kränka Kent Ekeroth genom att bluddra om dennes ”usla judiska knän”.

Och det är ju trevligt.

Men jag hade fel där precis i inledningen. Högern hatar inte alls utlänningar. Högern hatar bara utlänningar som inte är rasister.

ANNONS

Hitta ett bra elavtal för dig när priserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Antisemitismen finns mitt ibland oss

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hamid Zafar

Moderaterna

Fokus

Kent Ekeroth