De skandalösa sexskrönornas drottning

Anna Andersson minns Judith Krantz (1928–2019)

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Bästsäljande författaren Judith Krantz avled den 22 juni, 91 år gammal. Här på en bild från 1986.
Bästsäljande författaren Judith Krantz avled den 22 juni, 91 år gammal. Här på en bild från 1986.

”I södra Frankrike blåser det in en het vind från Medelhavet som kallas mistral. Det finns en mänsklig motsvarighet till denna vind som heter Julien Mistral. Han är en vilde, en självisk konstnär och geni, han älskar tre kvinnor från tre epoker i livet.”

Jag har snott dessa rader om boken Mistrals dotter (1982) från Wikipedia eftersom de är så talande för Judith Krantzs författarskap. Under tidigt 1980-tal, när ”tantsnusk” blev ett litterärt begrepp var Krantz en av genrens leading ladies, med bland andra Jackie Collins, Virginia Andrews och så kungen Sidney Sheldon.

De skrev skrönor om en stenrik, glamorös överklass och precis allt kunde hända – incest, ond bråd död, förlorade förmögenheter, slemma playboys, revanscher men kanske mest av allt sex. Massor av sex. Vi var många i nedre tonåren som fick en möjligen snedvriden uppfattning om hur ett vuxet sexliv kunde se ut genom dessa böcker.

Men det var inte bara vi som läste. Krantz debutbok Scruples (1978) – som hon gav ut när hon fyllt 50 – toppade New York Times bästsäljarlista, hon sålde miljontals böcker och tack vare förlagens då så populära bokklubbar här hemma återfanns hon i många svenska bokhyllor. Går du på loppis i sommar hittar du säkert ett ex av incestdramat Princess Daisy (1980).

Judith Krantz avled i lördags, 91 år gammal. ”Tantsnusk” kallas i dag romance men jag har en känsla av att man där inte riktigt tar ut svängarna på samma sätt som på 80-talet. Förhoppningsvis lär sig dagens 13-åringar något ändå.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.