Kristdemokratisk ordlista

Vad betyder Magdapriser, Hjärtlandet och VVV-insats? Vi har svaren.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ebba Busch håller upp sitt ”abortkontrakt”, ett av nyorden hon kommit på under sin tid som politiker.
Ebba Busch håller upp sitt ”abortkontrakt”, ett av nyorden hon kommit på under sin tid som politiker.

Den senaste tiden har Ebba Busch och hennes partikamrater börjat använda en rad nya, påhittiga ord och begrepp. De har även börjat omdefiniera redan existerande ord – vilket kan förvirra samhällsmedborgarna. För att du ska slippa försöka bena ut det nya språket själv har vi på Aftonbladet Kultur skapat en Kristdemokratisk Ordlista.

Abortkontrakt

Ett billigt alternativ till aborter, som kräver både sjukvårdspersonal och politisk vilja. Jmf med abortkontrakt, där det endast krävs ett A4-papper och ett skrivprogram på datorn. Abortkontrakt kan ges till en mottagare för att denne ska glömma bort tidigare abortmotstånd [se samvetsfrihet].

Den kravlösa kärlekens kraftfält (KKK)

En brottsförebyggande åtgärd där föräldrar i kärnfamiljer skapar immunitet mot brott hos sina barn. Den åsyftade kärnfamiljen skapar KKK – den kravlösa kärlekens kraftfält – vilket enligt en kristdemokratisk värdegrund är det främsta värnet mot gatans värderingar.

Hjärtlandet

Låneord från engelskans ”heartland”, som använts av amerikanska konservativa om regionen i mitten av landet där den Äkta Människan bor. Äktingen finns inte i storstadsmyllret. Den går inte runt på någon snofsig nattklubb, röstar på något fjollparti eller dricker sån där kombucha. Den Äkta Människan bor i hjärtlandet.

Husköp

En kristdemokratisk metod för att ta över fastigheter. Består i att förflytta en mycket gammal man från sitt hus och sedan flytta in där själv.

Husköp – ett gammalt ord som getts ny betydelse med hjälp av Kristdemokraternas partiledare
Husköp – ett gammalt ord som getts ny betydelse med hjälp av Kristdemokraternas partiledare

Kemisk kastrering

Lösning på Våldtäktsproblemet som går att hänvisa till några sextokiga killar. Genom att kastrera alla kåta jävlar hade Våldtäktsproblemet snart varit ur världen. [Synonym: Klipp kuken]

Magdapriser

Allt som är dyrt.

Minoritetsregering (med majoritetsstöd)

En omöjlig ekvation som matematiker inom den kristdemokratiska skolan forskat på under otaliga år. En minoritetsregering består av Ebba+Uffe, som tillsammans inte har ett majoritetsstöd. [jmf: 1+1=3]

Region

Ett övernaturligt väsen med horn och svans som enl. Den kristdemokratiska folktron är roten till alla problem inom vården, även i de regioner där de själva styr.

Rödgrön röra

Referens till Carl Bildt i valrörelsen 1994, om en hotfull pico de gallo i riksdagen.

Samvetsfrihet

Ett finare ord för att som barnmorska kunna vägra utföra aborter, som använts av Ebba Busch.

Skjuta skarpt

Politikerslang för att köra lite pang pang mot civilbefolkningen. Exempel på användning i en mening: “Varför sköts det inte skarpt? Varför har vi inte hundra skadade islamister?” [Jmf tidigare betydelse: krigföring i militärdiktaturer]

VVV-insats

[läses som som Volvo, vovve, villa-insats] En obskyr politisk inriktning som består i att svenska medborgare ska få varsin liten hund. Det kan vara en Jack Russel-terrier, en tax eller varför inte en liten Bichon Havanais? I VVV-ideologin ingår också en liten hundpassare som betalas av svenska staten. [Se även: Hundvissla]

Vänsterkartellen

Det röda i den hotfulla pico de gallon. [Ej att förväxla med kristdemokraternas Skjuta skarpt]

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.