"Så skulle ingen riktig journalist skriva"

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Oisín Cantwell om Journalistens väldigt dåliga vecka

Först intervjuade tidningen Journalisten en ökänd rasist, som kartlägger meningsmotståndare vid demonstrationer med sin kamera, och försökte lura i läsarna att han egentligen är fotograf i journalistisk mening.

Sedan viftade Journalistens chefredaktör Helena Giertta bort den högst berättigade kritiken mot intervjun genom att ta till stora ord om yttrandefrihet, vilket strängt taget inte hade med saken att göra.

Därefter släppte hon fram Ingrid Carlqvist, chefredaktör på den islamofobiska sajten Dispatch international. Under den bisarra rubriken "Ska våldsvänstern 'godkänna' journalister?" orerade Carlqvist om twitterpanik. Med en osedvanligt djärv eufemism beskrev hon sitt hetsande mot muslimer som att hon "kritiskt granskar företeelser som numera betraktas som heliga kor".

Allt detta på ett drygt dygn.

Roger Sahlström, "fotografen" som uppståndelsen handlar om, är medarbetare på Dispatch international. Jag stötte på honom för några veckor sedan i Malmö tingsrätt, under rättegången mot en polare till honom som var åtalad för att oprovocerat ha misshandlat två muslimska kvinnor.

Efter rättegångens första dag skrev Sahlström så här i Dispatch International:

"Oisin Cantwell från Aftonbladet tittar på den unga kvinnan i slöja. Man skulle kunna tro att han är på en strippklubb. Han är helt fast i den unga dotterns ansikte. Jag anar en klump dregel i mungipan. Visst hon är vacker som en svensk solnedgång, men Oisins blickar känns väldigt olustiga".

Detta är lögn och förtal, men poängen i detta sammanhang är följande: Så här skulle ingen riktigt journalist skriva. Detta skulle aldrig en journalistisk produkt publicera.

Dispatch international är dock inte en journalistisk sajt utan en sajt som drivs av hat. Hat mot muslimer, feminister och "PK-journalister".

Jag utgår från att tidningen Journalisten bara har haft en dålig vecka. För inte kommer mitt fackorgan att börja kalla även de nazister som nyligen tog bilder på mig och andra journalister på väg in till Kärrtorprättegången för fotografer?

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.