Går till rätta med drönarna

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Varför går USA:s ”krig mot terrorismen” så dåligt?

Därför att man bedriver det med terrorism.

2004 började USA under Bush bomba Pakistan från förarlösa drönare. Under Obama har antalet bombningar ökat brant, 118 attacker år 2010, bara förra veckan dödades 48 civila pakistanier av amerikanska drönarmissiler.

Bombningarna ska nu prövas i rätten. Den brittiske advokaten Clive Stafford Smith begär tillsammans med pakistanska kolleger att Interpol utfärdar en internationell arresteringsorder på CIA-chefen John Rizzo för mord på hundratals civila.

Rizzo är idag 63-årig pensionär, men han har i intervjuer erkänt att han godkänt otaliga drönarattacker och varit ända framme vid tangentborden när civila operatörer på CIA i Virginia utlöst missiler mot så kallade ”militanta” mänskliga mål.

Juristerna driver två fall. Det första är från Kareem Khan och avser en attack 31 december 2009 på byn Machi Khel i norra Waziristan, som dödade hans son och hans bror. Det andra fallet är av en man vid namn Sadaullah, som förlorade tre familjemedlemmar och båda sina ben i en attack 7 september 2007.

Stafford Smith menar att man med all säkerhet kommer att få en efterlysning på Rizzo (Guardian 15/7). Frågan är vad som händer sen. Hur reagerar världssamvetet? Vad säger utrikesminister Carl Bildt? Får en stat bedriva terror bara den är stark nog? Vad säger vi i så fall när det blir bråk i sandlådan på lördag?

Joar Tiberg

Publicerad: