ÅSIKT

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: SCANPIX
Lech Walesa – symbol för solidaritet.
KULTUR

Solidaritet, -en, -er, av latinets solidus, hel, odelad, ostyckad.

Under 70-talet ett starkt varumärke, senare försvagat till förmån för begrepp som marknadsmässighet och entreprenörsanda.

I dag har ordet solidaritet minst tre olika betydelser:

1. Ett näringsställe beläget vid Stureplan i Stockholm, enligt sin hemsida ”en nattklubb av internationell standard där färgskalan går i syndigt rött och dekadent svart”.

2. En polsk fackförening som för trettio år sedan möttes med stor respekt i svenska media men numera, sedan den yppat kritik mot svenska företags verksamhet i Polen, inte tillåts kommunicera med Dagens Nyheters läsare ens via betalda annonser.

3. ”att i egenskap av del av en grupp verka hänsynsfullt utan egenintresse för denna grupps bästa” (Wikipedia); ”(känsla av) gemenskap l. samhörighet l. lojalitet l. sammanhållning”(SAOB).

Vid 2000-talets början ansågs varje användande av ordet solidaritet ofelbart leda till förtryck och massmord. I samband med finanskrisen har begreppet emellertid fått en ny renässans. Enligt en samstämmig press behöver vi i dag den lågavlönade städerskans solidaritet med aktieägaren, väljarnas solidaritet med de politiska partierna, de fattiga ländernas solidaritet med de rika länderna, tv-tittarnas solidaritet med programutbudet, kundernas solidaritet med detaljhandlarna, förortsungdomens solidaritet med polisen, skattebetalarnas solidaritet med bankerna, européernas solidaritet med euron och allas vår solidaritet med de svenska flickor och pojkar som försvarar vårt oberoende i Afghanistan.

Carsten Palmær