Heter ungar Hora nu för tiden?

Anna Andersson förbryllas av en moderat kampanj

Reporter: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

”Det vanligaste tjejnamnet i stan ska inte vara ett skällsord.”

Det är ett kampanjbudskap som möter stockholmare i tunnelbanan, avsändare är Moderaterna och jag fattar ingenting. Heter flickor Hora nu för tiden? Man har ju hört om människor runt Nytorget på Södermalm som döper sina ungar till allt möjligt men Hora? Håller de kanske på att reclaima ordet?

Vanligaste namnen på kvinnor i Stockholm är Maria, bland nyfödda är det Alice. Alice-brallis – har ”brallis” gjort comeback bland kidsen? Inte ett jättenedsättande ord kan man tycka men så här i #metoo-tider kan kraven på språkbruk ha skärpts. Och kanske vill Moderaterna lyfta gammal ekenslang som ett sätt att återknyta till folkhemmet och svenska värderingar.

På en annan affisch i samma kampanj står det ”Aina ska med” och den fattar jag. Aina är förortsslang för polis, och så en lek med sossarnas ”Alla ska med”. Lite töntigt men helt begripligt.

Jag försöker lägga ihop affischerna men får det ändå inte att fungera. Aina är inte det vanligaste tjejnamnet i stan och ”aina” är väl inte direkt ett skällsord heller.

Nej Moderaterna, jag ger upp. Jag håller med i sak, varken Maria eller Alice ska vara ett skällsord. Men jag vet inte om jag skulle gå till val på det.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN