Vulkanutbrott

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

INGA-LINA LINDQVIST granskar förlaget där alla kan ge ut böcker

Linda Skugge, Sigge Eklund, Katrin Schulman, Alex Schulman och Malin Wollin.
Linda Skugge, Sigge Eklund, Katrin Schulman, Alex Schulman och Malin Wollin.

12 november

Linda Skugge och Sigge Eklund startar en litterär motsvarighet till Youtube. En webbaserad publiceringsplattform där man på ett enkelt sätt ska kunna omvandla sina word-dokument till limmad pocket. Premiären är om tre dagar. I Dagens Nyheter i dag pratar Skugge och Eklund om kulturrevolution och ett demokratiskt projekt. Tar vi nu ett steg på väg mot folklitteratur? Eller är det bara en nyliberal våt dröm om total flexibilitet, små och snabba transaktioner och minimum av mellanhänder som tar form?

13 november

Skulle jag själv lägga ut ett manus på Vulkan.se? Ja, varför inte, är min första tanke. Sedan kommer de självklara invändningarna. Jag är en etablerad författare, mina böcker kommer ut på ett stort fint förlag. Sigge Eklund själv säger i intervjun med DN att han kan tänka sig att på Vulkan.se ge ut sin debutroman som inte längre finns i lager. Dock vill han inte avstå från ”Bonniers hela marknadsföringsapparat”.

14 november

Vaknar och reflekterar över alla de gångerna jag varit förbannad på mitt förlag, på den obefintliga marknadsföringen och den stillastående försäljningen och de eviga synpunkterna på hur jag skriver. Hur många gånger hade jag inte tänkt tanken att det hade varit enklare att trycka upp eländet själv och sälja det i ett stånd på Kiviks marknad. Men vad hade då hänt med min känsla av att vara upphöjd och utvald? Dessutom undrar jag hur många kulturredaktioner i landet hade velat ha mig som frilans då.

15 november

Premiärdags för Vulkan.se. Ambitionsnivån är hög. Tekniken har tyvärr inte börjat fungera men det hoppas jag att den gör snart. Det är i alla fall härligt att se litteraturen befriad. Jovisst har det funnits möjligheter att ge ut böcker med hjälp av print-on-demand, och det har under alla omständigheter varit möjligt att ge ut på eget förlag. Men det har varit förenat med ekonomiskt risktagande för författaren – man förbinder sig att hämta ut ett visst antal exemplar från tryckeriet och måste ligga ute med tryckkostnaderna. Nu har den bördan lyfts av våra svaga axlar och det tackar vi för. På Vulkan.se behöver man inte bestämma upplagan i förväg och kan i princip låta trycka upp ett enda exemplar för eget bruk. Jag bestämmer mig för att publicera min första roman. Den blev på sin tid refuserad av samtliga förlag i Sverige. Jag känner att jag är skyldig den lilla kraken det – att få bli tryckt.

16 november

Upp som en sol – och ner igen! Vulkan.se klarade inte av anstormningen av skrivsugna, utgivningshungriga svenskar. (Skrev först ”utgivningshotade”, vad menade jag med det?) Hur många manus kom egentligen in den första dagen? Det verkar som om något helt nytt är på gång inom litteraturen, något som redan hänt med musiken och kortfilmen. De resurskrävande konstformerna har med hjälp av den nya tekniken blivit tillgängliga för allt fler utövare, allt större publik. Nu är det bara skulptur och arkitektur kvar. Eller är heminredningsprogrammen på tv en del i erövrandet av det senare?

18 november

Vulkan.se ligger fortfarande nere. Synd.

1 december

Vulkan.se har återhämtat sig och jag gör ett nytt försök. Processen är enkel, en amöba hade klarat den. Man petar in sitt word-dokument i A5-format och trycker på ”spara”. Omslagsmallar är lätta att fylla i och – vips! – har jag gett ut mig själv. Nyfiket surfar jag på sidan för att se vilka andra som har gjort det. ”Fotbollsfrun” Malin Wollin har publicerat sina samlade krönikor under titeln Ser min röv lång ut i den här?. Sigge Eklund har lagt ut sin blogg, Linda Skugge en samling krönikor. Schulmania av Calle Schulman finns att läsa i bokform, liksom Alex Schulmans Att vara Alex Schulman – i två volymer, och Katrin Schulmans Fuck you right back, som jag läser lite i och lär mig ett nytt ord: kisstofs.

5 december

Jag köper ett exemplar av min roman. Hoppas den kommer till jul.

24 december

Någon roman har ännu inte kommit.

27 december

På Vulkan.se har över 200 böcker blivit publicerade. Underlaget börjar ju bli statistiskt intressant. Vad har svenska folket haft i sina skrivbordslådor? På vilket sätt skiljer sig utgivningen på Vulkan.se från bokmarknaden i övrigt? Har manusen som publiceras här blivit refuserade av de etablerade förlagen och i så fall varför? Missar de stora förlagen en massa begåvade debutanter nu? Jag shoppar loss – ett par diktsamlingar, en bok som ligger på hemsidans lista över mest sålda, en roman om en medelålders kvinna, en chick-lit, en experimentell roman och en pjäs. Det finns en hel del dramatik på Vulkan.se. Vilken trevlig överraskning! Alexandra Dahlberg är ung och entusiastisk. Modern dramatik ges annars sällan ut i bokform. Vidare köper jag en barnbok ( Olleland, en vemodig historia) och en historisk roman, en arbetarskildring och en samhällskritisk dokumentär – alla i pdf-format, jag gillar att läsa på skärmen. Dessutom verkar pocketbeställningarna ta för lång tid.

4 januari

Min roman har kommit. I ett vadderat kuvert. Jag sliter upp kuvertet. Minsann, där är det, mitt stackars olycksbarn, tryckt på tjockt fint papper med riktiga tryckbokstäver. Ser ut som en bok. Jag blir tårögd.

10 januari

Vad händer om man släpper loss en textmassa utan att blanda in redaktörer, marknadsförare, korrekturläsare – det vill säga allt sådant vi vant oss vid sedan bokutgivningen antagit sin nuvarande form? Vad händer om man, kort sagt, lämnar boken ensam med sin författare? Lisa Forsgrens och Mia Blomqvists roman Våningarna har legat på försäljningstoppen på Vulkan.se i flera veckor. Historien utspelar sig i Paris och är burlesk. Kunde den ha kommit ut på ett etablerat förlag? Ja, det skulle inte förvåna mig. Trots att författarna har samlat svenska språkets alla klyschor på bokens trehundra sidor. Många böcker som redan ligger på bokhandlarnas diskar lider av samma åkomma. Kanske hade redaktören strukit fem, sex bipersoner. EvaEmma Andersson då, med Hanna-Klara med vingarna på sned, skulle hon kunnat passera förlagens nålsöga? Vem vet. Huvudpersonen är en flygvärdinna som samtidigt är krönikör på ”Skandinaviens största kvällstidning”, vilket jag har svårt att tro på. Flygvärdinnemiljön känns genuin, det hade kanske räckt med det. Men hos Lotta Vramsten blixtrar det plötsligt till, i Älska(r) mig, en självbiografisk (gissar jag) skildring av livet efter skilsmässan. Huvudpersonen kämpar på med hjälp av Mia Törnbloms böcker och beskrivningarna av den känslomässiga och sexuella berg-och-dalbanan griper oväntat starkt tag i mig. Hur många förlag har läst det här manuset? Hur många har vägt mellan att refusera den och att satsa på den och bedömt att de saknar resurser att coacha en debutant? Ingen aning!

15 januari

Vem är Nessie K? heter en av böckerna jag köpt på Vulkan.se. Skriven av Nessie K. Hon presenterar sig som ”extrovert med social fobi”, boken är en ”fiktiv självbiografi”. Ett fint manus med medvetet språk och intressant struktur – men författarens anonymitet skaver. Att läsa en bok utan att ha författarens ansikte i affischformat framför mig känns ovant och en aning syndigt. Marknadsföringen har blivit en del av läsupplevelsen – hur ska jag kunna orka läsa Camilla Läckberg om jag inte samtidigt följer hennes blogg och hur ska jag närma mig Torgny Lindgren om jag inte sett på teve att han finns på riktigt?

18 januari

De härskandes tankar är i varje epok de härskande tankarna, skrev Marx och Engels i Den tyska ideologin. Medelklassens värderingar är dominerande i den moderna litteraturen – några enstaka förortsskildringar förändrar inte helhetsbilden. På Vulkan.se hittar jag en liten skrift av Mats Forslund, En rörmokares vardag, som faktiskt är varken mer eller mindre än en beskrivning av en dag i en rörmokares liv. Avslutas med en lista över snygga och mindre snygga installationer. Kjell Sahlqvist skildrar vardagen hos en person fångad mellan Försäkringskassans och AMS kvarnstenar i Vuxendagis. Spännande material – som skulle kunna bli en bra bok. Kjell, om du läser detta – anmäl dig till en skrivarkurs, ge manuset en omgång till! Hans Olofsson har skrivit en diktsamling med titeln Ful på insidan också – där återupprättar han bunden vers. ”Läsa Platsjournalen från en annan ort/Sitta på café och fylla i kassakort/Luncha med syrran och hennes dotter/Sitta på café och skrapa lotter” – dagens arbetarpoesi!

19 januari

Vårens bokkatalog har kommit. 425 sidor. 149 annonserande förlag. 37 debutanter. Svensk och översatt, smalt och brett, blivande floppar och kommande bästsäljare om vartannat. Säljavdelningarna står i startgropen. På Vulkan.se har Erika Cyrillus publicerat flera manus. Hon är missionspastor och chefredaktör på Budbäraren. Skriva kan hon. Vacker prosa av klassiskt svenskt snitt. Vad är det som gör att hon väljer nätet framför låt oss säga Verbum där hon fått böcker utgivna tidigare? Känsla av frihet, kanske? Till min stora glädje ser jag att poeten Anna-Karin Granberg är igång, hon också. Minst tre diktsamlingar är utlagda – långt från vårkatalogens allfarväg.

20 januari

Någon har köpt min bok! Jag frågar runt och lägger ut en försiktig efterlysning på bloggen men får inget napp. Paranoian blandas med hybris. Jag har en läsare!

31 januari

Går in på Vulkan.se och ser att de utlyst en tävling. Vem har skrivit årets blok, alltså en bok baserad på en blogg? Vinnaren får tjugofem ex av sin bok i läderband. Av dagens 294 publicerade böcker på Vulkan.se är 24 baserade på bloggar. Däremot finns det 65 romaner och 25 deckare. Hur kommer det att gå för detta folkets förlag? Grundarna ska ha all ära för att ha skapat ett fritt, demokratiskt forum och tvingat den nya tekniken att tjäna människan. Men jag ser också att ambitionen på sikt är att söka sig tillbaka till den stora bokfåran. Snart lanseras tilläggstjänsterna som kommer att göra det möjligt för författarna att få ett ISBN-nummer, snart kommer man att kunna få hjälp med lektörsutlåtanden, marknadsföring, korrekturläsning. Kort sagt kommer böckerna att se mer välfriserade ut så småningom. Jag går in och avpublicerar min bok. Den har gjort sitt där ute. Värmer sig i min bokhylla. Jag vet ännu inte vem den andra köparen var…

Inga-Lina Lindqvist

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.