Riksdagen klubbar ihjäl arbetsrätten

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

I morgon röstar riksdagen om EU:s nya grundlag, den som irländarna redan tackat nej till. Lissabonfördraget innebär en gemensam europeisk utrikespolitik, men också döden för den svenska arbetsrätten.

Inför folkomröstningen 1994 blev svenskarna lovade att EG/EU inte skulle tafsa på den svenska modellen. Vaxholmskonflikten, eller Lavalärendet som det kom att heta när det togs upp i EU-domstolen, visade nåt annat. Rättsalen i Luxemburg blev, som Martin Schibbye skriver i Folket i Bild (11/08), ett nytt Poltava – en plats ”där historien vänder”.

För att Lissabonfördraget ska gå igenom krävs tre fjärdedels majoritet i riksdagen. Det betyder att socialdemokraterna ensamma kan avgöra frågan. Antingen kan man, som vänsterpartiet, rösta nej. Eller också kan man kräva att frågan bordläggs tills Sverige fått garantier att den svenska modellen med kollektivavtal och konflikträtt ska bestå. Men socialdemokraterna kommer att rösta ja, eftersom en sosse i riksdan är en sosse i riksdan. Man sviker hellre sina väljare än tar strid mot kapitalet.

Så även fortsättningsvis kan Årstabron repareras av utländsk arbetskraft som inte anses värd svenska löner, det vill säga, de jobbar för 45 kronor i timmen, elva timmar om dagen, sex dagar i veckan. Nätterna tillbringar de på lastbilsflak.

Läs mer i FiB.

Åsa Linderborg

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.