Jakten på Wikileaks - en attack mot det fria ordet

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Julian Assange är utsatt för en
konspiration mot yttrandefriheten

Julian Assange, Wikileaks grundare.
Foto: AP
Julian Assange, Wikileaks grundare.

Julian Assange sitter häktad i England och kommer sannolikt att utlämnas till Sverige.

Människor runt om i världen frågar sig nu om detta är USA:s sätt att med svensk hjälp tysta Wikileaks. Organisationen har visserligen bara utfört ett traditionellt researcharbete, om än med ovanlig effektivitet, och såvitt känt inte brutit mot någon amerikansk lag. Men sådant har inte hindrat USA från att kasta folk i fängelse för ”terroristbrott” förr. Så finns det en konspiration?

Själv tror jag inte att sexualbrottsanklagelsen har något med Wikileaks att göra. Men samtidigt som världen diskuterar vem som egentligen styr den svenska åklagarmyndigheten utspelas följande drama:

Amazon.com stoppar Wikileaks från att hyra plats på deras servrar. EveryDNS tar ifrån organisationen webbadressen wikileaks.org. Paypal stoppar förmedlingen av donerade pengar till Wikileaks. En schweizisk bank fryser Assanges konto. Visa och Mastercard gör Wikileaks och Assanges kreditkort oanvändbara. Wikileaks är inte anklagade för något brott, men dess chefredaktör förhindras ändå att vara verksam – han blir en ickeperson överallt i världen.

John Perry Barlow, grundaren av Electronic frontier foundation, menar att attackerna mot Wikileaks är historiens första krig i cybervärlden.

Detta krig styrs av USA och riktas mot en ideell, journalistisk organisation skapad för att garantera vår yttrandefrihet genom att ge oss möjlighet att överlämna känslig information till medierna utan risk för repressalier.

Finns det en konspiration mot yttrandefriheten? Ja, uppenbarligen!

Dan Josefsson

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.