ÅSIKT

”Det är skit, det handlar bara om pengar”

KULTUR

Stieg Larssons sambo Eva Gabrielsson kritisk till den fjärde Millennium-boken

Foto: Kallar det girigt Stieg Larssons sambo Eva Gabrielsson är starkt kritisk mot Norstedts och Mogglidens beslut att ge ut en fjärde bok. ”Det är något osmakligt att försöka göra mer pengar. Det är ju redan en miljardindustri”, säger hon.

Eva Gabrielsson, Stieg Larssons sambo, är oerhört kritisk till den nya fjärde boken i Millennium-serien skriven av David Lagercrantz. Hon skräder inte orden.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

– Att skriva den är ett misstag. Det borde aldrig ha hänt.

Foto: Stieg Larsson

Millennium-trilogin av Stieg Larsson har sålts i över 75 miljoner exemplar och på 30 olika språk. I augusti kommer den fjärde boken i serien fast författaren Stieg Larsson varit död i över tio år. Den nya boken ”Det som inte dödar oss” skrivs av Zlatan Ibrahomovic levnadstecknare David Lagercrantz. Men det ger inte Eva Gabrielsson mycket för.

– De säger att hjältar är tänkta att leva för evigt. Men det är bara en massa skit. Det handlar om pengar, säger Gabrielsson till AFP.

Kort efter Stieg Larssons död upggav Eva Gabrielsson att hon hade utkastet till en fjärde bok. Nu undviker hon gärna samtalsämnet.

– Jag vill inte prata om det fjärde manuset. Jag har det inte längre och Lagercrantz har fått börja från noll, säger hon.

Och den nya titeln är också helt fel, tycker hon.

– Det är lite tamt och svagt. De andra titlarna var enklare och rakare. Låt Lagercrantz gräva sin egen grav.

Ingen plan

Enligt Gabrielsson fanns det ingen ursprungsplan de tre första böckerna.

– Och när Stieg började på den fjärde boken så var det ett spontant skrivande. Nu känns det som att motivet till den fjärde boken är bara en missuppfattning om Stiegs planer för huvudpersonerna i serien, Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander.

Att David Lagercrantz, som inte har något gemensamt med Stieg Larsson, fick uppdraget att skriva den nya boken tycker hon är ”ett idiotiskt val”.

– Han kommer från en helt annan bakgrund. Allt har varit lätt för honom. Han är ingen aktivist. Allt är bara fel.

Hade hon fått bestämma så hade det inte blivit någon fjärde bok.

– Jag skulle inte ha fortsatt Stiegs arbete. Det var hans språk och unika berättelse.

Strid om arvet

Eva Gabrielsson levde med Stieg Larsson i över 30 år men de var aldrig gifta. Efter Larssons plötsliga utbröt en bitter strid om arvet. Då inget testamente fanns gick hela arvet till Stieg Larssons släkt.

– Men Stiegs släkt är svag och har inte klarat av att skydda hans verk. Nu finns det inte så mycket kvar att skydda. Det värsta är hur ledsen Stieg hade varit. Han lät aldrig någon arbeta med hans texter. Han skulle ha varit rasande, säger Eva Gabrielsson till AFP.

I dag, mer än 10 år efter Stieg Larssons död har Eva flyttat ur lägenheten de delade.

– Jag behövde en förändring. Allt påminde mig om honom. Jag tänker inte på honom varje dag, men han följer mig.

När den nya boken kommer ut i augusti tänker Eva Gabrielsson inte köpa den. Men läsa den, kanske.

– Jag tror inte den nya boken kommer att göra så mycket nytta. Men jag bryr mig inte.

ARTIKELN HANDLAR OM