ÅSIKT

Biopiraterna anfaller

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Förr dök piraterna upp vid horisonten och man kunde känna igen dem på döskalleflaggan i masttoppen och att de hade lapp för ena ögat och haltade omkring på träben. I dag kommer de i vita rockar.

De kallas biopirater.

De dammsuger u-länderna på grödor och medicinalväxter för att sedan resa hem till USA (oftast), ta patent och efter viss modifiering kräva licensavgifter av u-landsbönder för grödor som de har odlat i hundratals år. Ett enda riskorn i Golden Rice rymmer ett 70-tal patent från mer än 40 företag.

I vintras siktades en 45 fots jakt vid Galapagos utanför Ecuadors kust. Jakten heter Sorcerer II (Häxmästaren/Trollkarlen) och ombord fanns J Craig Venter tillsammans med sitt forskningsteam.

Biopirater, säger lokala miljöjurister i Ecuadors huvudstad, Quito.

Inte alls, svarar Venter. Min forskning kommer att leda till nya möjligheter för mänskligheten.

J Craig Venter är en omstridd forskare som för tio år sedan orsakade protester från hela världen när han sökte patentera tusentals gener från en människas hjärna. Nu är han fast besluten att på sitt laboratorium IBEA (Institute for biological energy alternatives, Rockville, Maryland, USA) bygga nytt liv och nya livsformer med hjälp av de mikroorganismer han samlar i världshaven.

Hans färd har gått via Sargassohavet och kusterna längs Mexiko, Costa Rica och Panama. Nu var han framme vid resans höjdpunkt, Galapagos. Det var till Galapagos Charles Darwin reste med Beagle 1835 för att därmed inleda mänsklighetens tunga uppgift att ersätta Gud och skapelsen.

Sålunda hävdar Venter att han reser i Darwins fotspår. Med hjälp av sina fynd lovar han att revolutionera biologin. Men det handlar inte längre om "survival of the fittest" som på Darwins tid, säger han, utan om "survival of the fastest".

Hans expedition har redan, säger han, upptäckt mer nya gener än vetenskapsmännen trodde fanns och bland fynden finns också mikroorganismer som överlever under svåra omständigheter som till exempel i vulkaner.

Problemet med Sorcerer II:s expedition till Galapagos är att man inte hade något avtal, ingen rätt att där samla sina fynd. U-länderna har blivit alltmer vaksamma i och med att förhandlingarna om patent och upphovsrätter (TRIPS) står och stampar och WTO riskerar att haverera. Men det finns en FN-konvention och för Galapagos såväl ecuadorianska lagar som den Andinska Gemenskapens regelverk.

Men varför bry sig om regler när världens framtid står på spel. Så Venter gjorde upp med chefen för Galapagos nationalpark och trodde att saken var klar.

Men det var den inte.

Venter har våldfört sig på Ecuadors konstitution, säger den kanadensiska miljöorganisationen ETC-group. Han är en genmogul, en vetenskaplig trollkarl som spelar Gud på Galapagos, och som säkert, trots motförsäkringar, kommer att ta patent på de mikroorganismer han funnit.

I dag lär det finnas ett avtal med Ecuadors regering. Men vad det innehåller och vilka eftergifter Ecuadors regering gjort är inte känt.

En guldrush har just startat. Vetenskapsmännen tror sig kunna finkalibrera mikroorganismer för att skapa nya energikällor samt betvinga växthuseffekt och annan miljöförstöring. Det kommer i sin tur att ge upphov till en dollarindustri som världen aldrig tidigare skådat. I linje därmed har USA vägrat ratificiera FN:s mångfaldskonvention och försöker i stället få igenom ett avtal som täcker hela Nord- och Sydamerika och som begränsar ländernas suveränitet över sina genetiska resurser.

Forskarna skapar biologiska maskiner, nya arter och livsformer från scratch. J Craig Venter är den missförstådde forskaren som sätter sig över enskilda länders och futtiga människors regelverk. Men vad händer om de nya formerna av liv, skapade av genetiska ingenjörer, bryter sig loss och går sin egen väg? Frankenstein miste kontrollen över sitt monster.

Det är nog säkrast att hålla hårt i mandelblom, kattfot och blå viol i sommar om det dyker upp ett skepp vid horisonten.

Doktor Gormander