Ny bokjätte kan få 135 butiker

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Akademibokhandeln och Bokia vill gå samman

Med 135 butiker i en gemensam kedja kan Bokia och Akademibokhandeln kan säkra framtiden samtidigt som de utmanar Bonniers.

Men först måste Konkurrensverket ge grönt ljus för affären.

Det minskade läsandet av böcker har de senaste åren fått traditionella bohandlare att känna sig pressade. Orsakerna till detta stavas ändrade läsvanor, utveckling av e-böcker, läsplattor och ökad näthandel.

Mot bakgrund av detta vill KF-ägda Akademibokhandeln och Bokia bilda en ny bokhandelskedja med 135 butiker i Sverige för att kunna säkra bolagens överlevnad på lång sikt.

Öppen för fler anställda

– Jag tror att det är en väldigt bra modell, inte minst på mindre orter. Bokia har dessutom närvaro på webben vilket vi inte har", säger Maria Hamrefors, vd på KF Media som äger Akademibokhandeln, till DI.se.

Hamrefors ser heller inte affären som ett sätt att skapa lönsamhet genom besparingar utan välkomnar fler butiker och fler arbetstillfällen.

Pelle Andersson, vd på Ordfront Förlag, som ägs av en ideell förening, har förståelse för de två aktörernas samgående.

– De har båda under en längre tid gjort dåliga resultat. I deras fall är det ett naturligt steg.

Samtidigt uttrycker han oro för hur bokhandeln blir efter ett eventuellt samgående.

– Det blir några få stora aktörer som styr över de "verkliga" bokaffärerna. Nästan en monopolsituation. Får man inte in en titel i deras kataloger så har man ingen försäljning. Det blir tufft, säger han och kommenterar också Bonniers köp av Pocketshop:

”Desperation”

– Akademibokhandelns och Bokias samgående är mer ett tecken på desperation. Däremot var Bonniers köp av Pocketshop ett sätt att få ännu större dominans på en marknad där Bonniers redan är stora, säger han.

Akademibokhandeln har 66 egna butiker. Bokia, med Natur & Kultur och Killbergs Bokhandel AB som huvudägare, har  69 stycken. Av dessa drivs 47 av franchisetagare.

För att den nya  bokkedjan ska godkännas måste Konkurrensverket ge affären sitt godkännande.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.