ÅSIKT

Sveriges OS-plagg görs i förtryckarland

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Kinesiska budgetkedjans design generande

Foto: Snyggt? Foto: Linda Sandgren/SOK

Medan den italienska OS-truppen kläs av Giorgio Armani och de brittiska dräkterna designats av Stella McCartney, ser de svenska kollegorna ut att ha stylats av Galne Gunnar i en kollektion inspirerad av Lars Lagerbäck. Så går ett skämt jag läst.

Sanningen är inte ens så tjusig. Våra stackars atleter vandrade nämligen in på Olympia- stadion i London i kläder tillverkade av Li-Ning en, eh, kinesisk budgetkedja.

För tredje OS i rad samarbetar alltså vår olympiska kommitté med ett Mc- Fashion-företag från en förtryckarnation. Som dessutom, enligt Greenpeace Dirty Laundry-rapport från 2011, tillverkar sina plagg hos leverantörer kända för att smutsa ner sin närmiljö.

Det är faktiskt helt oförklarligt, då vår inhemska svenska modebransch har fullt med fantastiska talanger, med stor kunskap om material och funktion. Att anlita dem skulle dessutom ha besparat truppen det generande i att se ut som en lågstadieklass på friluftsdag, snarare än vuxna människor som uträttar ett officiellt uppdrag.

Att OS-kommittén inte har koll på mode kan jag förlåta dem. Men det är ju sådant man har rådgivare till. Nästa gång, säg till i förväg i stället, så kan ni få hjälp!