ÅSIKT

Ingen hejd på festandet hos myndigheter

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Bara man gräver hittar man saftiga krognotor från tverk och departement

Plåtslagarnas lön blev specialbroderade servetter. Så kan själva perversionen i Dagens Nyheters avslöjande (14 augusti) om festandet – för 9 miljoner sedan 2009 – på Stiftelsen för strategisk forskning sammanfattas.

De surt förvärvade slantar som arbetarna i framgångsrika företag – plåtslagarna på Kockums till exempel – avstod från att ta ut i löneökning hamnade i löntagarfonder. De förvandlades sedan med ett pennstreck till forskningspengar – som nu lagts på utsvävningar som för tanken till den franska 1700-talsaristokratin.

   Det är inget enstaka exempel. Så fort man börjar gräva dyker nya notor upp. AP-fonderna, Tillväxtverket, Näringsdepartementet, och nu forskningsstiftelsen. Alla har de importerat festkulturen från det näringsliv de så gärna vill efterlikna.

   Och här finns det verkliga problemet: lyxfesterna är bara en krusning på ytan i en mycket allvarligare korruption av staten, där den politiska eliten är på väg att smälta samman med näringslivseliten.

De skyhöga lönerna, som gör det möjligt för en generaldirektör, en stiftelse-vd eller en minister att skaffa samma livsstil som näringslivstopparna.

   De många sömlösa övergångarna från politik till kapital.

   Kompistjänsterna när man struntar i upphandlingsregler och fri konkurrens.

   Och i botten en stat som genomfört det mesta näringslivet bett om, oavsett regeringsfärg – alltsedan just löntagarfonderna begravdes.