ÅSIKT

”Religionsböcker är fruktansvärt fördomsfulla”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Läs hela chattet med Göran Hägg

   Göran Hägg säger: HEJ! Nu är jag här! Vi har lite tekniska problem, men jag hoppas det ska fungera ändå!

säger: hej göran vad e du för snubbe?

   Göran Hägg säger: Jag är den person som läst flest läroböcker i Sverige, tror jag, bland annat!

Ottar Tralling säger: Vilka skönlitterära verk tycker du borde ingå i en ”kanon”, för t.ex. gymnasiet?

   Göran Hägg säger: DET SKULLE JAG INTGE HINNA RÄKNA UPP HÄR. MEN BELLMAN, STAGNELIUS OCH FRÖDING ÄR FÖRSTÅS OUMBÄRLIGA. OCH SELMA LAGERLÖF OCH KARIN BOYE OCH NÅGRA TILL. OCH SÅ HJALMAR SÖDERBERG. JUST CEDERBORGH OCH OTTAR TRALLING KAN MAN KANSKE SPARA TILL ÖVERKURS DOCK!

Peter säger: Hej! Tycker du att skolböcker behövs? Har inte varje elev individuella förutsättningar för att lära sig? Att ha en bok som en mall tycker jag känns föråldrat.

   Göran Hägg säger: Behövs tidningar? Du ser ju verkligheten varje dag? Nej - utan böcker går det inte att lära sig sådant man inte ser till vardags, och det är ju precis det man går i skolan för. Och dessutom behöver man vänja sig vid att läsa böcker - aldrig har samhället utanför skolan varit så bokläsande som idag. Aldrig har så många människor läst och varit tvungna att lässa så mycket. Som Falstaff akir sa: "Flitigt läsa gör dig klok! Därför läs varenda bok!"

anna säger: Vilken är den västa skolboken du sett? Som används idag alltså.

   Göran Hägg säger: Mycket långt framme låg en lärobok för gymnasiet i samhällskunskap som hette "Replik", där man till och med hade fel om vilken som är Sveriges nationalsång. Jag tror de har ändrat just det, men även den nya upplagan bör nog undvikas. Sedan är flera av böckerna i religion fulla av fel och fruktansvärt fördomsfulla.

karin säger: Har du själv skrivit någon lärobok?

   Göran Hägg säger: Nej, inte för den vanliga skolan. Så jag är i den meningen helt opartisk, hoppas jag.

FGH säger: Vilken är den vanligaste fördomen i våra skolbövker av idag?

   Göran Hägg säger: Mot romerska katoliker.

orvar säger: Är det stor skillnad på litteraturen på olika skolor runt om i landet? VIlken stad har värst böcker?

   Göran Hägg säger: Ja, tyvärr. Kommunerna får köpa in vad de vill och hur lite de vill. Vem som är värst går knappast att ta reda på. Men dessutom har vi problemet med friskolor som kapar åt sig pengar som bland annat borde gå till läroböcker men istället påstår att "eleverna självaa skaffar sig information på nätet". Det funkar inte, men någon tjänar pengar på bedrägeriet.

stefan säger: Var det bättre förr?

   Göran Hägg säger: Det beror på vad du menar med bättre och för vem. Många nya läroböcker är förvånansvärt bra, till exempel i språk, som jag recenserade i år. Men samtidigt är det många som inte får några böcker alls och i varje fall inga nya.

kalle32 säger: Vilka årskurser drabbas värst av dåliga böcker? Vilka har de bästa? Kan tänka mig att många satsar på förstaklassare...

   Göran Hägg säger: Medan det fortfarande fanns speciella yrkeslinjer i gymnasieskolan var deras böcker sämst gjorda. Idag skulle jag vilja säga att det skiljer mer mellan ämnen. Böckerna i språk är bäst, böcker i religion, samhällskunskap och fysik sämst.

anna30 säger: Ska man använda dagstidningar mer i skolan?

   Göran Hägg säger: Till vadå? Det är klart att alla mår bra av att läsa tidning. Och visst bör man väl försöka vänja folk vid det redan från skoltiden. Men skolan är framförallt bra på att lära dig det du behöver för att fatta vad som står i tidningen, och vad som hände innan det gick på tok någpnstans. Om Laila freivalds hade fått riktig geografiundervisning hade hon inte undrat var Phuket låg.

Soffe säger: Tycker du att det är för mycket läxor skolan ger en. Asså, man har ignen fritid.

   Göran Hägg säger: Var ere så va? Sanningen är att skolor i hög grad får göra som de vill. Min upplevelse är att det på många håll tvärtom är väldans mycket fritid, ibland rentav på skoltid. men det är som sagt, tyvärr, något som man numera bestämmer nästan helt som man vill lokalt.

Ottar Tralling säger: Tycker du att man på de teoretiska linjerna borde ha två ”B-språk”, så att det blev mer eller mindre obligatoriskt med både tyska och franska igen?

   Göran Hägg säger: ABSOLUT!

Linus säger: men böcker i all ära, men är inte den praktiska undervisningen ändå den viktigaste i grundskolan? det teoretiska borde komma senare när man kan relatera till den, vilket många inte kan i tidig ålder upp till yngre tonåren.

   Göran Hägg säger: Det beror på vad du menar med praktisk. Det är klart att man i språk även ska lära sig tala. Men så gott som alla barn är faktiskt i stånd att lära sig läsa redan i 4 - 5-årsåldern, och det är rent vansinnigt att vi inte i högre grad tar vara på deras nyfikenhet då. Barn är faktiskt inte mycket dummare än många vuxna, de vet bara lite mindre. men de är ofta nyfiknare. Och skolan finns, i bästa fall för att bota den första bristen och, fortfarande i bästa fall, utnyttja den senare egenskapen.

Ottar Tralling säger: Hej, något som jag tänkte på när jag läste i din ”Världens litteraturhistoria”;

när du kan språket har du alltid läst verket i original då, eller är vissa av omdömena baserade på översättningar även i detta fall?

   Göran Hägg säger: Samvetsfråga. Men i görligaste mån i original, även om det ska erkännas att klassiskt latin är lite som att lösa korsord varför jag som de flesta nog fuskat lite med prosan där. Jag har i varje fall försökt ta reda på hur det låter i original - det var så jag insåg att det var våra vänner araberna och inga andra som uppfann rim av typen "hjärta/smärta".

Moderator säger: Nu kommer sista frågan:

Conny säger: Vad hade du sagt om du hittade en lärobok utan en enda punkt!

   Göran Hägg säger: Ingen aning. Finns såna? Hursomhelst sätter vi punkt här! Tack och hej!

Moderator säger: Tack så mycket Göran Hägg och tack alla ni som ställt frågor.