Kultur

Även svenskättade brottslingar ska kunna berövas sitt medborgarskap

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Föreställ er ett par föräldrar som adopterar ett barn. Tio år senare upptäcker de att barnet inte riktigt uppfyller deras förväntningar. Istället för att spela tennis snattar barnet godis. Vad skulle ni då tycka om dessa föräldrar satte barnet på ett plan och skickade tillbaka henne till det land hon blev adopterad ifrån? Ni skulle kanske tycka att det var förfärliga människor, utan hjärta.

Men det är faktiskt något motsvarande vår migrationsminister föreslår i dag på Dagens Nyheters debattsida, när han tillsammans med sina moderata kollegor Elisabet Svantesson och Ulf Kristersson anser att folk som misskött sig, lurats och skrämts ska berövas sitt svenska medborgarskap.

Helt okej för mig. Men om jag ska leva i ett land utan hjärta vill jag åtminstone ha jämlikhet. Då vill jag att även svenskättade brottslingar ska kunna berövas sitt medborgarskap. Anders Eklund verkar inte passa in riktigt. Spelar liksom inte tennis. Vill moderaterna sätta sig över "familj, släkt, grupp eller klan", så ska det i alla fall inte bara gå ut över dem som haft oturen att födas utomlands.

Inga-Lina Lindqvist

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!