ÅSIKT

Bruden görs redo för brudgummen

En tydligare öppning mot Moderaterna har inte gjorts från Sverigedemokraternas håll

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Lotte Fernvall / AFTONBLADET /
Jimmie Åkesson vill inte längre förbjuda burka.

avMartin Aagård

KULTUR


Jimmie Åkesson vill inte längre förbjuda burka.

2010 varnade han för att den fotsida centralasiatiska klädedräkten kunde användas för att dölja terrorister men nu säger han till Aftonbladet att det är problematiskt att förbjuda ett klädesplagg.

Och plötsligt befinner sig SD till vänster om stora delar av den danska socialdemokratin.

Det gäller att hänga med i svängarna i svensk politik nu.

Den första reaktionen vore kanske att utbrista, att Sverige är så bra. Våra högerpopulister är till och med lite mer humanister än alla andras fascister. Men den som tror att det här handlar om en nyfunnen kärlek till rätten att tro på vad man vill och klä sig hur man vill från SD:s sida har fel.

Det här är bruden som görs redo för brudgummen.


En tydligare öppning mot att regera med moderaterna har inte gjorts från Sverigedemokraternas håll.

Moderaterna har sedan Ulf Kristerssons tillträde i fråga efter fråga visat att de är redo att ta SD i regeringsbåten, senast när det gäller vård för papperslösa. Det var dags för SD att besvara inviten.

Åkessons uttalande kommer naturligtvis att irritera partiets fotsoldater på internet. De som lagt år av sina liv på att hetsa mot muslimer i alla former och beklädnader. Glöm inte att partiet splittrats minst två gånger tidigare. Först när Nationaldemokraterna 2001 bröt sig ur i protest och sedan när ungdomsförbundet 2015 lämnade partiet av samma anledning – att de blivit för mjuka i kulturkriget.


Men hur stor partiets islamofoba kärna än är har de inte mycket att sätta emot. SD är inte ett parti i vanlig mening. Här finns ingen medlemsdemokrati. De är en toppstyrd valrörelsemaskin vars ledarkvartett kämpat så länge och så hårt för sina resultat att de inte tål att ifrågasättas.

Men någonstans inom en snar framtid hägrar pensioneringen. Åkesson har suttit tolv år som partiledare. Längre än någon annan. Och troligen börjar drömmen om att få kröna sin gärning med en statsrådspost bli så stark att han är redo att göra vadsomhelst för att Kristersson ska ta honom i handen.


UPPDATERING: Sedan artikelns publicering har Jimmie Åkesson förtydligat sin ståndpunkt ytterligare en gång. Och i strid med vad han sa i går kväll på Sven Melanders talkshow så är han nu för ett generellt slöjförbud.

I väntan på att partiledarens brudslöja ska sluta fladdra avvaktar jag just nu med fler kommentarer.

ARTIKELN HANDLAR OM