ÅSIKT

Trakasserier stoppade kinesisk filmfestival

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Myndigheterna utövade påtryckningar på hotellet där festivalen skulle hållas

Foto: Festival-affischen.

Den festival för independentfilm som skulle ha öppnat i lördags i Peking är efter känt manér stoppad, genom hot om strömavbrott och övervakning. Senare hade festivalledningen gått med på att flytta arrangemanget längre ut i provinsen Hebei, men också denna kompromiss saboterades genom att myndigheterna utövade påtryckningar på det hotell där festivalen var planerad att hållas.

Filmkritikern Li Xianting, som är arrangör för festivalen, har också utsatts för trakasserier av myndigheterna som beslagtagit material från hans kontor. Li och festivalens konstnärlige ledare Wang Hongwei, har både hunnit gripas och släppts. När jag surfar runt på Weibo hittar jag, till min oförställda icke-förvåning, inget om den aktuella festivalen.

Jag får nöja mig med följande festivaldefinition från Baidu, det kinesiska Google, godkänt av myndigheterna:

”Filmfestivalen är en verksamhet ägnad att föra filmkonsten framåt och att höja dess nivå. Den är också till för att belöna de värdefulla och nyskapande filmerna, befrämja utbytet och samarbetet mellan filmskapare, och dessutom utveckla och underlätta marknaden för film.”

Göran Sommardal