Nazister åtalas inte – JK bortser från syftet

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Åtalade läsarkommenterar men inte nyhetsartikel med Hitlerhyllningar

Nazistiska Svenska Motståndsrörelsen firade Adolf Hitlers födelsedag med aktioner på flera platser i landet den 20 april. Bland annat hissade man hakkorsflaggor och hängde upp banderoller med hyllningar.

Flagghissarna kommer man såklart aldrig åt; de försvann i natten. SMR:s nätsajt Nordfront, där­emot, berättade om aktionerna i text och bild.

Därmed spred man också budskapet.

Men i fredags beslutade Justitiekanslern, JK, att inte åtala Nordfront för hets mot folkgrupp, eftersom sajten är ett grundlagsskyddat medium, med utgivningsbevis.

Det var oväntat. Som Benjamin O J Boman påpekat i en artikel i Medievärlden åtalade ju JK så sent som i vintras samma sajt för ett antal läsarkommentarer, där nazismen och Hitler hyllades. Och Nordfront hade ju samma grundlagsskydd då som nu.

Om man nu inte ska tro att JK plötsligt vänt helt på klacken, verkar det alltså vara själva utformningen som en nyhetsartikel som spökar.

Det är märkligt. Lagen ska ju framför allt ta hänsyn till i vilket sammanhang och i vilket syfte ett yttrande sprids.

Men här verkar detta väga lätt. Nordfront är ju inte vilken nyhetsförmedlare som helst, utan en nazistisk sajt vars hela syfte är att sprida nazistiska idéer och budskap.

Det måste ju, grundlagsskydd och nyhetsbevakning i all ära, vara en viss skillnad på detta sammanhang och syfte och om till exempel Aftonbladet hade visat bilder på banderollerna och berättat om nazisternas aktioner.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.