Granskningen fortsätter för vi har en lag

Av: Åsa Linderborg

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Järnrörssajternas hets mot folkgrupper får inte fortsätta

Åsa Linderborg.
Åsa Linderborg.

Bara den som besökt nån av järnrörssajterna - Avpixlat, Fria Tider, Nationell idag, Nationell nu, Nordfront med flera - förstår hur det piskas mot muslimer, judar, somalier och romer. Det skrivs saker där som förmodligen inte är förenligt med svensk lagstiftning om hets och missaktning mot folkgrupp.

Ska vi låta det pågå?

Vi på Aftonbladet Kultur tycker inte det, och därför granskar vi under december högerextremisternas nättidningar. Hur ser lagstiftningen egentligen ut och hur fungerar den i praktiken?

Reaktionen från högerextremisterna var lika blixtsnabb som väntad: Ni vill avskaffa yttrandefriheten! Att Karin Olsson, kulturchef på liberala Expressen, skulle utslunga samma anklagelse och därmed placera sig bland järnrör och nynazister, var mindre väntad.

I Karin Olssons grälsjuka värld blir en granskning av hur lagen om hets mot folkgrupp ska tolkas ett hot mot kultursidornas moraliskt högstående samtal. Snart får väl inte Knausgård betitla sina böcker Min kamp, räds hon i ett resonemang som oproblematiskt jämställer konst med den politiska verksamhet som har våldet som metod.

Expressens kulturchef tillhör de liberaler som tycker att kampen mot rasismen kan stanna vid en två månader lång diskussion om Lilla hjärtat. Eller vid fullständigt ofarliga verop över Sverigedemokraterna: Se vad dumma de är!

Foto: Susanna Forsell
Karin Olsson Kulturchef Expressen

Men oavsett vad Karin Olsson och högerextremisterna tycker: vi har en lagstiftning i Sverige. Tröskeln för att man ska anses hetsa mot folkgrupp är hög, och ska så vara, men den finns trots allt. Vi vill ta reda på lite mer exakt var den sitter. De som drabbas av hetsen gör det sällan själva.

I måndags startade vi en blogg där vi gav exempel hämtade från järnrörssajterna, uttalanden som jurister sen fick kommentera. Den bloggen har vi tvingats ta ner eftersom vi med den kan misstänkas för just det vi vill motverka - hets mot folkgrupp. Det är inte första gången som juridiken försätter journalistiken i ett moment 22.

Men granskningen fortsätter, även om vi tvingas redovisa den i annan form än vi tänkt. Har du läst nåt som borde granskas – mejla oss!

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.