Därför sparkas inte Ekeroth

avPetter Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Så står det klart, det alla misstänkt: sverigedemokraten Kent Ekeroth är djupt inblandad i den främlingsfientliga sajten Avpixlat.

Det handlar inte bara om att han hjälper dem samla in pengar. Den mejlväxling Aftonbladet i dag kan avslöja visar också att han har en mer direkt relation till redaktionen än han tidigare velat medge.

Man kan förstås le en smula åt hur den drivne politikern manar på slappisarna på redaktionen: Ni måste svara i telefon, ni måste jobba mer, pigga upp sidan! Kom igen nu!

Men faktum kvarstår: här talar en kamrat till andra kamrater. Vilket också bekräftas av Ekeroth själv när han konfronteras med uppgifterna: ”jag har mycket goda kontakter med Avpixlat.”

Sen vet vi förstås inte om redaktionen verkligen lyssnar.

Det är naturligtvis blamerande för Ekeroth, som så länge mörkat vidden av sin inblandning, men gissningsvis kommer avslöjandet inte att få några effekter. Hade Jimmie Åkesson velat bli av med Ekeroth, hade han kickat honom i samband med järnrörsskandalen.

Men Ekeroth är för viktig. Han håller gräsrotsrasisterna på gott humör, och ger på så vis partiledaren utrymme att på ett mer polerat sätt värva nya väljare. Och Jimmie Åkesson har hur som helst knappast råd att göra sig ovän med partiets främsta propagandaorgan.

Publicerad: