ÅSIKT

Kulturarvslyftet blev bara en tumme

avDino Stén

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

1200 nya jobb har hittills blivit bara 67

Vid förra årsskiftet presenterade regeringen Kulturarvslyftet, en satsning på 800 miljoner kronor som skulle ge utförsäkrade inom kulturarvssektorn 4400 arbetstillfällen under en treårsperiod.

De utlovade 1200 jobben för 2012 ser inte ut att bli verklighet, menar Arbetsförmedlingen, som nu sänkt sin prognos till 200.

Problemet verkar inte vara brist på pengar utan reglerna för finansieringen av jobben. Kulturarvslyftet erbjuder ett lönebidrag plus 5000 kr per månad och anställd. Det innebär att det inte är helt gratis för arbetsgivarna att anställa kulturarvslyftare. Dessutom kan arbetsgivarna räkna med att stå för upp till tre månaders arbetsträning då flera av de utförsäkrade inte arbetat under en längre tid.

Margareta Löwenborg, projektledare för Kulturarvslyftet på Arbetsförmedlingen, säger till Riksdag och Departement att satsningen på 4400 jobb under tre år inte var en helt realistisk bedömning.

Bara 67 nya jobb

–  Just nu är 67 personer anvisade till en utvecklingsanställning vid något av projekten inom Kulturarvslyftet, enligt vår statistik för mitten av oktober. Utöver det finns det några som har en förberedande anställning.

Enligt regeringens skulle satsningen ge 1200 jobb under 2012, ytterligare 2000 under nästa år och resterande 1200 jobb under 2014.

Kulturarvslyftet har fått mycket politisk kritik. Vänsterpartiet har fiaskostämplat satsningen, Miljöpartiet är kritiskt likaså och Socialdemokraterna har krävt att Kulturarvslyftet läggs ner. Kulturministern, moderaten Lena Adelsohn Liljeroth, säger dock i en kommentar att projektet inte är ett misslyckande och att inga ändringar av regelverket är aktuella.