ÅSIKT

Pussy Riots brott: de smädade Gud

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Punktjejerna riskerar fängelse för att de utmanat rysk-ortodoxa kyrkan

Foto: Upprorskvinnor. Foto: AP

Av nyhetsrapporteringen kan man få för sig att det ryska punkbandet Pussy Riot åtalas för att ha varit kritiska mot Putin och hans styre. Riktigt så är det inte.

Med masker för ansiktet och med nakna armar och ben framförde de en sång som smädade Gud och patriarken i Frälsarkatedralen i Moskva. Därför åtalas de nu med stöd i lagen som förbjuder hets mot religiösa grupper.

Aktionen påstås ha haft som mål att till- foga de ortodoxt troende andlig skada. Åklagaren hävdar att Nadezjda Tolokonnikova, Maria Aljochina och Jekaterina Samutsevitj hade som avsikt att ”provocera oro bland de troende, utmana deras innersta ideal, tvinga dem att omedvetet begå svarshandlingar som strider mot deras tro, samt skapa förutsättningar för fientliga handlingar hos de grupper i samhället som valt andra religiösa riktningar (än den rysk-ortodoxa)”.

Bland åklagarsidans bevis finns en analys av kommentarer till gruppens video på Youtube. Antisemitiska och antimuslimska yttranden citeras för att visa att Pussy Riots performance verkligen bidrog till att skapa rejäla motsättningar i det multikulturella ryska samhället.

Domstolens tar alltså betydligt allvarligare på saken än vad Madonna förmodligen kan ana, när hon försvarar sina kvinnliga musikerkollegor och deras rätt att provocera. Madonna verkar i en sekulär västerländsk kontext där religion är en privatsak – liksom konst, för den delen.

Svenska kyrkan har så högt i tak att man inte alltid ens ser taket. Den rysk-ortodoxa kyrkans tak däremot sitter så lågt att du slår i huvudet, och det hårt, hur du än hukar. Bara en galning vågar sig på att utmana kyrkan i Ryssland. De personliga konsekvenserna blir förödande.

Under den långa häktningstiden har medlemmarna i Pussy Riot genomgått en rättspsykiatrisk sinnesundersökning.

Alla tre är psykiskt friska. Däremot uppvisar de sådana egenskaper som ”strävan efter självförverkligande färgad av socialt patos”, ”benägenhet att opponera sig i frustrerande situationer” och ”bristande respekt mot gällande normer”.

Pussy Riot är inte galna. De är bara revolutionärer.