Kultur

Arne Sundelin - ständigt nyfiken inspiratör

Av: 

Martin Aagård

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Författaren och litteraturkritikern död

Arne Sundelin. Foto: Monika Franzon
Arne Sundelin. Foto: Monika Franzon

Författaren, litteraturkritikern och läraren Arne Sundelin är död. Han avled i fredags efter en kort tids sjukdom.

Som kritiker verkade Arne Sundelin i ett flertal svenska tidningar och min första kontakt med honom var som redaktör. Han var en gedigen kritiker, djupt engagerad i den svenska litteraturen. En skribent det skulle varit lätt att minnas för sina formuleringar om det inte vore för att han var en så älskvärd människa på alla sätt. Och det är det som blir kvar i minnet.

Arne Sundelin inledde sin litterära bana med att skriva tre diktsamlingar och den experimentella romanen Minnet kastar falska tärningar (1987). Så småningom skulle han dras till det personligt upplevda och andra dokumentära berättelser. ”Jag har svårt att hitta på” sa han ironiskt till Östersundsposten en gång.

Hans produktion innefattar flera barndomsskildringar från Frösön på 50-talet. Inte minst Det som sker (1996) där han utlämnande skrev om sin mammas självmord. Han skrev om spetälska i Sverige tillsammans med Anne Sörman och romaner om såväl den judiske exilförfattaren Nelly Sachs som Bob Dylan och rånmördarna i Salaligan.

Men bland många av dagens unga svenska författare kommer Arne Sundelin att kommas i håg för sin lärargärning. Under sina många år på Biskops Arnös skrivarskola har han inspirerat och satt djupa spår hos sina elever. Flera vittnar om en lyssnande, förstående samtalspartner, ständigt nyfiken på dem och litteraturens framtid.

Arne Sundelin blev 64 år gammal.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!