Kultur

Jävligt fel, Selimovic

Av: 

Malin Krutmeijer

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Jämför kontakter mellan tidskriftsredaktioner med industriella jättekoncerner

Jasenko Selimovic. Foto: Leif R Jansson/TT
Jasenko Selimovic. Foto: Leif R Jansson/TT

DEBATTSVAR Nej Jasenko Selimovic, jag har inte varit ”jävig” i Kulturrådets referensgrupp för kulturtidskrifter, som du påstår i Expressen (6 feb). Det hade jag varit om jag deltagit i besluten om bidrag för de fem tidskrifter, som jag under ett av mina år i gruppen anmälde jäv för. Nu var jag ju inte med, så man får väl säga att jävet uteblev.

Ett språkligt missförstånd kanske, men ett talande sådant. Selimovic ser nämligen jäv och korruption överallt. Om Kulturnytt rapporterar om jävdebatten där en av deras reportrar är utpekad - jäv! Om tidskriftsredaktörer samarbetar - korruption! Om en socialdemokrat skriver i en kulturtidskrift - vafalls!? Är regeringen inblandad?

I en hårresande jämförelse liknar Selimovic kontakter mellan små tidskriftsredaktioner vid nätverk mellan jättekoncerner som skandaliserade SCA och Assa Abloy. SCA omsätter 89 miljarder och har 34 000 anställda. Ord&Bild, som Selimovic nämner, har två anställda på 40 procent och omsätter runt en miljon. I kulturtidskriftssammanhang är det rätt bra resurser, men de skickar knappast några jakthundar i privatplan.

De verkliga eliternas sammansvärjningar får man söka på annat håll.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!