Ta ansvar för Saibabas öde!

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Rullstolsbunden professor fängslad i Indien trots protester

Den 9 maj 2014 kom polis från Maharashtra till Delhi där de grep professor G N Saibaba i hans hem. Utan att ge honom möjlighet att ta kontakt med advokat bortförde de honom till Nagpur där han sedan dess sitter fängslad. Saibaba är en välkänd medborgarrättsaktivist som aktivt upplyst om juridiska, polisiära och militära övergrepp såväl mot ursprungsbefolkning och kastlösa som i Kashmir. Han anklagas därför enligt den ökända ”Unlawful Activities Prevention Act” (”UAPA”) för att vara hemlig medlem av det

i Indien förbjudna maoistiska kommunistpartiet.

Den rullstolsbundne professor Saibaba är sedan barndomen en gravt handikappad, 90 procent invalid med nu svåra hjärtproblem. Han har redan i Nagpur haft två svåra anfall men fängelset ger inte vård. Den 30 juni bildade tolv universitetskolleger samman med fem publicister som Arundhati Roy en försvarskommitté för hans personliga, juridiska och grundlagsmässiga skydd.

Såväl i Indien som internationellt har fallet uppmärksammats stort i press och på nätet. Själv har jag skrivit om det på www.nyhetsbanken.se.

Det är av principiella skäl viktigt att såväl opinionsbildare som jurister även i Sverige uppmärksammar och tar ställning till professor G N Saibabas öde.

Adressen till försvarskommittén är: Dr. Karen Gabriel

Department of English. St. Stephens College. Delhi University.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.