Kultur

Svenska småpartier 3: Enhet

Av: 

Martin Aagård

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Martin Aagård intervjuar de som kämpar för din röst

Enhet bildades 1990 och driver ”existenslinjen” som ett alternativ till arbetslinjen. Ett av partiets fyra språkrör är Krister Segergren.

Vilken fråga går ni till val på?

– Ett nytt trygghetssystem som vi kallar ”basinkomst”. En garanterad ekonomisk bastrygghet för alla. Den kan finansieras genom nuvarande bidragssystem, skatt på spekulation samt en skattereform vi kallar ”naturresursdelning”. Alla människor i Sverige har rätt till en del av våra gemensamma naturresurser. Ingen människa har skapat jorden och därmed har ingen enskild människa äganderätt till den. I stället minskar vi skatt på arbete som vi tycker är destruktivt.

Är det en sorts medborgarlön?

– Ja, men de flesta har gått från den beteckningen eftersom man inte vill prata om ”lön”.

Ni förlorade 75 procent av rösterna i förra valet, varför?

– Vi var som störst i början på 90-talet då vi red på den nyandliga vågen. Men vi har varit okonkreta och mest talat om visioner. För några år sedan gjorde vi en ”nystart” och blev ett mer samhällsinriktat parti. Vi har byggt en ny organisation och har nu 700 medlemmar. I EU-valet fick vi nästan 2 000 röster utan att ens driva kampanj eller ha valsedlar.

Vad har ni för kampanjbudget?

– 100 000 kronor. Vi har frivillig medlemsavgift. Alla ska kunna vara med oavsett ekonomisk situation.

Ni är bara snäppet mindre än Svenskarnas parti, men man hör nästan aldrig om er i medierna.

– Inte så konstigt. De nämns för att de är så extrema och aggressiva. Vårt parti skapar inte så starka känslor eller rubriker.

Är ni ett andligt parti?

– Vi kallar oss inte det, men vi värnar människans djupare, existentiella dimension. Andlighet kan förväxlas med religiositet och vi tar inte ställning i religiösa frågor.

Kan politik ge svaret på vad som är meningen med livet?

– Nej, men politik måste handla om hur människor blir lyckliga, inte bara om plånboksfrågor. Den måste handla om vad som får oss att blomstra, känna frid och känna kärlek. Vi vill åstadkomma ett harmoniskt samhälle på människans och naturens villkor och då måste man våga ta i de frågorna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!