ÅSIKT

Vänstern får betala för sveket mot fildelarna

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Casper Hedberg
Pirate Bay-sympatisörer i Stockholm. Samtliga åtalade fälldes vid Stockholms tingsrätt för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. De döms till ett års fängelse och ska tillsammans betala skadestånd på totalt 30 miljoner kronor.
KULTUR

På Medborgarplatsen i Stockholm demonstrerar ett tusental människor mot The Pirate Bay-domen. Huvudarrangör är Piratpartiet, men även Vänsterpartiet är på plats med sina flaggor. Riksdagsman Kalle Larsson håller brandtal. ”Vi värnar om friheten”, försäkrar han.

Men vare sig Ipred-lagen eller domen mot The Pirate Bay är några sensationer. De är naturliga konsekvenser av det fildelningsförbud som Göran Perssons regering genomförde 2005, på order av EU. Vänsterpartiet röstade ja till förbudet. Man lyssnade mer på skivindustrins lobbyister än på sitt eget folk.

Nu skördas draksådden. Samma dag som domen i The Pirate Bay-målet föll den 17 april fick Piratpartiet 5 000 nya medlemmar. Ungdomsförbundet Ung Pirat har växt till Sveriges största ungdomsförbund. (S) och (V) tappar medlemmar och väljare. Det är tragiskt, eftersom det är just arbetarrörelsens avfolkning som möjliggjort fildelningsförbud och allmän högervridning.

”Vi är en del av en gryende folkrörelse”, säger författaren och fildelningsanhängaren Unni Drougge från talarstolen. Demonstrationen har sammankallats via nätet. Riksdagspartierna försöker ta efter genom att blogga, tvittra och starta Facebookgrupper. Men nya kommunikationskanaler kan inte rädda en arbetarrörelse som avskärmat sig från verkligheten. Hur ska man kunna värva anhängare via ett internet som man gått med på att i princip helt förbjuda? På de socialdemokratiska bloggarna kan man höra Internationalen och se på bilder av Olof Palme, det vill säga ta del av ett upphovsrättskyddat material som laddats upp utan att inhämta tillstånd. Om bloggarna inte åtalas för detta beror det enbart på upphovsrättsinnehavarnas goda vilja, eller tidsbrist. Sedan 2005 existerar i stort sett alla svenska hemsidor på nåder.

Piratpartiet må vara ett studentikost plojparti. Men känns ändå mer verklighetsbaserat än Stockholms tingsrätt som frångått alla rättsprinciper, eller den svenska vänster som valt att kriminalisera ett par miljoner av sina egna väljare.

Kalle Holmqvist