Kultur

Dan Josefsson är en manipulatör

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Lennart Persson är i dag nyhetsankare i ”Aktuellt”.

Lennart Persson är i dag nyhetsankare i ”Aktuellt”.

KULTUR

REPLIK Så är han då i farten igen, Dan Josefsson, nu i rollen som riksåklagare om debattprogrammen i SVT genom åren ( Aftonbladet 18 februari).

Den debatten lägger jag mig inte i, utan vill bara svara på de lögner som han upprepar.

Josefsson hävdar att jag utsatte Fadimes syster för ”en aggressiv intervju” nio dagar efter mordet och att jag lurade henne att ställa upp. Detta hävdade han redan 2002 som programledare för Mediemagasinet.

Det är en enkel match att jämföra mina och Dan Josefssons journalistiska arbetssätt. Spela upp tre minuter ur min intervju öga mot öga, direktsänt i studion, med systern och jämför med Josefssons metoder i Mediemagasinet.

För den som inte minns Dan Josefssons reportage: med pistolskott, dramatisk musik, extrema och groteskt uppförstorade närbilder suggererar Josefsson fram något som passar hans syften. Han gör vitt till svart, sanning till lögn.

Hans hopklipp blev ett skolexempel på hur farligt tv-mediet är i händerna på en manipulatör. Som om inte detta var nog ringer sen redaktionen för Mediemagasinet upp Fadimes syster och spelar in samtalet i smyg! Hon ringer chockad till mig efteråt och berättar. Snacka om journalistiskt haveri och övergrepp!

Så arbetade Mediemagasinet under Josefssons tid. Programmet fick närmast sektliknande drag där märkliga teser drevs med stor iver.

Att förneka förekomsten av hedersmord var bara ett exempel. Josefsson blev dessbättre inte långlivad som programledare. Vad gäller Fadimes syster har jag haft regelbunden kontakt med henne genom åren, besökt henne och hennes familj flera gånger och talade med henne så sent som i dag.

Josefssons påstående att delar av Debatts redaktion och SVT:s ledning såg det som ett övergrepp återstår att bevisa. Själv lutar jag mig tryggt mot vad min högste chef i Göteborg, Gunnar Carlson skrev i ett mejl efter programmet:

”Lennarts intervju var verkligen topp. ”

Dan Josefsson använder media och rollen som journalist för att föra fram sin egen världsbild. Han var, är och förblir en tendentiös manipulatör.

Lennart Persson

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!