Kultur

Fel man i studion

Av: 

Åsa Linderborg

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

SVT:s ”Min sanning” klarar inte alltför kontroversiella gäster

”Min sanning” med Sven Otto Littorin.
”Min sanning” med Sven Otto Littorin.

Min sanning, SVT, har en sympatisk form. Oväntade makthavare i bred mening får prata i en timme med en erfaren journalist - alltså ingen flabbig kändis - utan att bli avbrutna eller nedskjutna. Konceptet är att den som intervjuas aldrig ska känna obehag, vilket medför en chans för öppenhjärtighet. Men även en risk för det slätstrukna.

I tisdags debuterade Niklas Ekdal som programledare. Som första gäst hade han en man som en gotländsk sommarmorgon för tre år sen hastigt gick under jorden: Sven Otto Littorin.

Det var alltså högvilt i studion, men Ekdal var så angelägen att visa följsamhet att han till och med svarade på frågorna han själv ställde. Sakta smälte de två männen samman.

Kritiken har handlat om att Littorin så enkelt kunde runda problemet med sexköpen - som vanligt i såna här fall ifrågasätts kvinnans trovärdighet - men Ekdal var om möjligt ännu mjukare när det gäller Littorins insatser som arbetsmarknadsminister.

Arvet efter Littorin är en massarbetslöshet på 9 procent eftersom sänkt skatt betalad med sänkt a-kassa inte leder fram till fler jobb. Samtidigt har Littorin, nu i efterhand, intressant nog kritiserat arbetslinjen som misslyckad. Mycket att prata om, med andra ord, men Ekdal saknade frågor.

Jag säger inte att Niklas Ekdal brister i journalistisk integritet eller är färgad av sin tidigare hemvist på DN:s ledarsida. Jag tror bara att trevlighetsdramaturgin bakom Min sanning inte klarar alltför kontroversiella gäster.

ANNONS EXTERN LÄNK

Rea inför jul på storsäljarna i vår bokshop – köp julklapparna här!

Aftonbladet

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!