Mejla

Åsa Linderborg

SD ska bemötas med argument - inte med tårtor

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Jag vet inte om det var dumhet eller mod som drev Sverigedemokraterna att sätta upp ett tält på Södermalm i Stockholm där Jimmie Åkesson skulle signera sin bok Satis politio.

Ingen annanstans har SD så låga väljartal som just där.  

Kanske var platsen en välriggad fälla; man visste att risken/chansen för ett attentat var överhängande. Tyvärr klampar antirasisterna rätt i rävsaxen: när tårtan träffar Åkesson i nyllet sätts martyrglorian på plats. Voilà!

Ingen maxim är så falsk som den som (felaktigt) brukar tillskrivas Voltaire: ”Jag delar inte din åsikt men är beredd att dö för din rätt att uttrycka den”. Jag skulle aldrig vilja dö för Jimmie Åkessons rätt att hata och hota invandrare, ”kulturmarxister”, feminister och allmänna humanister. Han leder en rörelse som svingar järnrör på öppen gata och som aktivt stödjer fascismen runt om i Europa. Men att SD och dess husorgan Avpixlat försöker tysta misshagliga röster är ingen ursäkt för att antirasister ska agera lika odemokratiskt.

Taktiken är vansinnig på alla sätt. Satis politio är en bok så tråkig så klockorna stannar och går baklänges. Det är bra om den når så många läsare som möjligt, eftersom den skrämmer bort potentiella väljare.

Det är ett år kvar till valet. Tårtningar är inte en väg att stoppa extremhögern. SD ska man bemöta med argument, solidaritet och humor. Inget annat.

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Av: 

Åsa Linderborg

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Åsa Linderborg