Wollter: Vilken politisk vision har du, kulturministern?

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Skådespelaren har en fråga till Lena Adelsohn Liljeroth efter Facebook-bråket

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD/JONAS HERJEBY

Jobbar just nu med Östgötateatern i Norrköping.

Här för leden i ett lokalt nyhetsinslag i TV framgick det att situationen för de hemlösa i staden denna vinter var värre än någonsin. Som på så många andra ställen i vårt arma fosterland.

Eftersom jag anser att teatern bör stå mitt i byn och delta i det som sker föreslog jag för mina kamrater att vi skulle göra något för att hjälpa till och samtidigt visa vår solidaritet med de utsatta.

Förslaget mottogs med stor anklang. Teaterchefen ställde stora scenen till förfogande, organisationen Hela Människan hängde på och nu på söndag blir det Cabaret för de Hemlösa klockan 19 på vår teater. Pressen ställde villigt upp, inte minst Norrköpings tidningars Sven Åke Moland. Detta uppmärksammas av kulturministern som i barska ordalag läxar upp sin partikamrat för hans samröre med denne hemske kommunist.

Sedan dess har Facebook svämmat över av sympatiyttringar för vårt initiativ och tack vare Lena Adelsohn Liljeroth kan vi räkna med absolut knökfullt på söndag.

Min reaktion blir först en rodnande skamkänsla för att vi har en så eländigt obegåvad kulturminister som inte kan ta en bra sak för vad den är utan genast reagerar med lilla reptilhjärnan. Sedan blir jag lite ömsint när jag tänker på hur det måste låta i det Adelsohnska kället.: ”Grrrrr! Öhhhh? Va va va? Kommunist. Aarrrgh!”

Hon undrar över min politiska vision.

Den är enkel. Hämtad ur grekiskan: communis - gemensam gemenskap, likställdhet, gemensamt ägande av allt livsviktigt, skolor, sjukhus, kommunikationer, stålverk, gruvor osv.

Vilken är Lena Adelsohn Liljeroths vision för mänsklighetens framtid?

Sven Wollter

Publicerad: