ÅSIKT

Akademieledamot hoppar av i protest

KULTUR

Ständige sekreteraren: "En enastående pseudonyhet"

1 av 2 | Foto: Knut Ahnlund lämnar Svenska Akademien i protest.

Två dagar innan utdelningen av årets Nobelpris i litteratur skakas Svenska Akademien av ett riktigt praktbråk.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Knut Ahnlund lämnar Svenska Akademien i protest mot förra årets val, Elfriede Jelinek.

”En enastående pseudonyhet”, kallar akademiens Horace Engdahl avhoppet.

Orsaken till Ahnlunds ilska är att Elfriede Jelinek fick priset förra året. Han har gått igenom hennes samlade verk – och funnit ett ”författarskap fyllt av klichéer, förnedring och våldspornografi.”

- Nobelpriset 2004 till Elfriede Jelinek har ödelagt utmärkelsens värde för överskådlig framtid, skriver han i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

”Tunt med visioner”

Ahnlund skriver i debattartikeln att utnämningen visar att modeideologi och opportunism varit huvudsaken och att alla konstnärliga argument lagts åt sidan.

- Ett genomgående drag i Jelineks författarskap är dess uppsvällda volym som står i en förödande kontrast till tunnheten ifråga om idéer och visioner, lyder ytterligare än sågning av Ahnlund.

Akademiens ständige sekreterare Horace Engdahl svarade på tisdagen i ett e-postmeddelande till TT. Engdahl undviker att svara på Ahnlunds kritik mot fjolårets nobelpristagare, men till Ahnlund hälsar han:

”Knut Ahnlunds artikel har rubriken ”Varför är det så tyst om Elfriede Jelinek?”, men den verkliga utgångspunkten torde vara ”Varför är det så tyst om Knut Ahnlund?””, skriver Engdahl till TT.

Tidigare tvist

Ahnlund har under de senasste tio åren nämligen bara fyllt stolen på Svenska Akademien vid ett fåtal tillfällen. Detta efter en tvist med akademiens tidigare ständige sekreterare Sture Allén.

”Men enligt stadgarna är stolen för den skull inte ledig utan innehas av herr Ahnlund till dess han avlider eller utesluts genom ett formellt beslut”, konstaterar Engdahl enligt TT.

Jens Möller, Robert Triches