ÅSIKT

Jag längtar till matchen som icke är

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

■ ■Det finns språk och det finns spel och det är svårt när de ska mötas. Sport som översätts till ord blir oftast svåruthärdligt babbel. Det tjatas extra mycket nu, det är VM i sport och i klyschor. Men genom babblet skär en extremt nasal röst som alltid får mig att lystra. En blondin från Göteborg och Italien skapar gröna ytor i det abstrakta, hans tal når högt i luftrummet, frisparkar i språket. Glenn Strömberg expertkommenterar inte bara det som är, utan också det som skulle kunna vara.

Det är en klar, klar dag i Tyskland när Sverige spelar sin första match. Spelet pågår på fotbollsplanen, och på den inte helt platta skärmen. Samtidigt, utanför skärmen, bortom planen, pågår en annan match, där spelet är långt mer glaspärlevackert, briljant, exakt än den fotboll som stillastående män med höga lösa passningar, hala skor och allt tröttare ben förmår spela. Jag kan bara ana den andra matchen, likt ett sken från någonstans bakom min rygg.

Fotboll är en eld som brinner i Glenn Strömbergs huvud. Jag ser skuggorna på väggen:

Vi ser nu exakt hur Sverige ska spela. Vi har sett en del positiva och en del negativa saker. Det vi har sett den senaste kvarten skapar lite rysningar i ryggraden. Man måste börja spela på rätt sätt. Man måste slå den osäkra bollen. Och nu får vi inte hamna i en situation där Sverige inte spelar fotboll. Det är en mycket farlig situation.

*

Se om det är så rent som jag hela tiden tycker att det är. Kanterna är hela tiden öppna. De lämnar kanterna öppna. De stirrar lite för mycket på den spelare de har närmast sig och den sida de spelar på. De står lite för stilla. Det är lite för trångt, lite för smånätt, lite för trångt. Det är två exakt likadana mål. Det är en klar, klar fördel. Sedan blir det ofta undantaget som bekräftar regeln.

*

Man måste springa i djupet för att skapa en yta. Man måste springa på kanterna där ytorna finns. Springa undan, ifrån. Göra sig helt, helt ren. Visa sig, visa sitt ansikte. Göra sig omarkerad. Vara helt, helt ren. Komma långt upp och visa sig och ta bollen. Det är mycket närmare än vad vi egentligen tror. Det är en mycket farlig situation. Det är mycket varmt och vatten är det som är viktigt. Och det är viktigt att vi rör oss i de ytor som finns på kanterna.

*

Att hitta en yta på kanten. Springa genom den. Att springa för att skapa en yta för att springa igenom och komma igenom. Bollen kommer så snabbt och så hårt. Han skulle ha ropat. Det var inte där han skulle slå bollen. De var fem stycken, men alla stod stilla. Han skulle ha ropat. Han springer nu. Det är helt, helt rätt.

*

(Man måste börja spela på rätt sätt. Okej, nu säger jag det inte mer.)

Jenny Tunedal ([email protected])