Kultur

”Fitta!”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

HELLE KLEIN: ”Är det inte dags att bryta den förråande samtals- kulturen?”

”Din förbannade stinkande glappfitta.” ”Din hjärndöda svinfitta.”

Så avslutas breven. Flera gånger i veckan har jag fått dem. År efter år. Mannen som skriver dem hatar kvinnor. Särskilt kvinnor som lägger sig i samhällsutvecklingen och som förordar ett mångkulturellt samhälle.

Efter femton år i mediebranschen tror jag inte längre att han hör till undantagen. Det finns många. De är alla män. Män som inte klarar av starka kvinnor med åsikter.

I debatten efter det förfärliga mordet på utrikesminister Anna Lindh blev det uppenbart hur olika kvinnor och män behandlas i offentligheten. Säkerhetspolisen upprepade påståendet att det inte skulle ha funnits någon hotbild mot Lindh.

Säpo tycktes aldrig förstå att bara det faktum att Anna Lindh var kvinna, starkt exponerad i medierna och med tydlig uppfattning i politiska frågor i sig utgjorde en hotbild mot henne.

Den nya Säpoledningen har tack och lov börjat inse vikten av ett genusperspektiv i hotbildsbedömningarna.

Jag tror dock att det är nödvändigt att fundera över det medialiserade samhällets baksidor. Självklart finns mycket gott i det minskade avståndet mellan makthavare och medborgare, men där finns också en mörk sida. Medialiseringen har bidragit till en ”förförisk närhet” mellan enskilda personer och människor i offentligheten. Verkligheten uppfattas som fiktion. Offentliga personer ses som aktörer i ett rollspel snarare än som riktiga människor.

Exponeringen av makthavare dygnet runt i tv, radio, tidningar, på internet och på affischer kan skapa en sorts ”närhetspsykos”. Man tror sig känna personen och ha rätt till henne när som helst och på vilka villkor som helst.

Den fiktiva närheten kan skapa kärlek och uppskattning. Och väldig aggressivitet.

Vi inom medierna har stor skuld till att det medialiserade samhället ibland tenderar att bli ociviliserat. När vi hänger ut människor utan proportioner föder vi ett inhumant samhällsklimat.

När en stor dagstidning utan att blinka kallar personer som ifrågasätter staten Israels ockupationspolitik gentemot palestinierna för antisemiter förråas offentligheten. Så upphör samtalet och meningsmotståndarna blir inte längre människor. Kvar blir hat och hot.

”Jävla judehora”, skriver nazister och rasister i mejl till mig.

”En fittskalle som din förstår väl inte det här”, skriver välutbildade män från universitet och näringsliv.

Varje dag strömmar mejlen in med en blandning av uppskattande tillrop, seriösa inlägg och rena hatutbrott.

Mina manliga kolleger på tidningen får också trista mejl men alls inte så många och alls inte så hätska. Aldrig heller med den sexistiska undertonen.

Internetvärlden har skapat en sorts klickandets moral. Du kan basunera ut de mest sjuka åsikter men så fort det blir känsligt klickar du dig vidare till en annan arena. Du behöver aldrig se den du debatterar med i ögonen, du behöver inte ens skylta med ditt riktiga namn. På sekunden kan du sprida din avsky. Här frodas åsikter utan ansvar.

Är det inte dags att bryta den förråande samtalskulturen?

Helle Klein (Politisk chefredaktör)

ANNONS

Rea inför jul på storsäljarna i vår bokshop – köp julklapparna här!

Extern länk från Aftonbladet

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!